Landbruk i Europa

EU gjorde småbruker Waldemar til storbonde

Gården er nesten ti ganger større enn bruket Waldemar Rzepecki arvet fra foreldrene. Det kan han takke EU for. Men for denne polske bonden har suksessen en bitter ettersmak.

Vokste med EU-hjelp: - Oppskriften på suksess er å bli stor, sier Waldemar Rzepecki. Selv er han blitt størst i Urzedów, ei bygd i Sørøst-Polen. Før Polen ble EU-medlem, var nesten halvparten av gårdene under to hektar. I dag er nesten halvparten av dem lagt inn i større bruk. Sånn har også Rzepecki fått 140 hektar å drive. Men heller ikke det er nok, mener han. 

Kaklingen fra naboens høner drukner i bulderet fra Waldemar Rzepeckis traktor i polske Urzedów. Han har to, begge gjort mulig med EUs landbruksstøtte på toppen av lån. Høyteknologiske John Deere-maskiner har inntatt hvete- og maisåkrene i slettelandskapet i Sørøst-Polen. Rzepeckis traktorer har gps som gjør at de finner veien selv, også om natten.