Mai er måneden for laks. Vi har sagt det før, og nå sier vi det igjen.

Det finnes heldigvis mange måter å spise laks på. Rå, kokt, stekt og bakt, speket og gravet. Hel, i fileter, i skiver, i biter. Med ris som sushi, alene som sashimi, med potet, gulrot og rømme, med agurksalat. Med kremost eller med sennepssaus.

Hver person har sine preferanser, hver anledning sine tradisjoner.

Men det er én ting som alltid passer laksen, nær sagt uansett anledning, uansett tilberedning. Og det er pepperrot.

Enten du spiser den på en måte som vi gjerne oppfatter som klassisk norsk, kokt, med potet og pepperrotkrem (pisket fløte med revet pepperrot og litt sukker), eller som sushi eller sashimi med wasabisaus (som i 9999 av 10 000 tilfeller er en etterligning laget på den ekstremt sjeldne og verdifulle wasabiens nordiske slektning pepperrot).

I maidagene og tilhørende fester blir det gjerne litt smør på flesk, men her ender vi med å kjøre pepper på pepper. Vi har nemlig valgt den underkjente klassikeren pepperlaks, et ypperlig utgangspunkt for en salatrøre - med ferskrevet pepperrot på toppen.

Pepperrot og pepper har ikke direkte noe med hverandre å gjøre, annet enn at pepperrot kan kalles en slags nordisk pepper. Den ligner på rotgrønnsaker som pastinakk, men har en helt annen bruk. Pepperrot er et krydder, og den beste måte å bruke den på er raspet i rå form, i kremer, majoneser, sauser.