Lykken er en helt vanlig hverdag

De flyktet fra krigsherjede Aleppo. Halvannet år etter at familien landet på Værnes begynner dagene å ligne et liv igjen.

Kylling og ris: Fakhri Hamo og familien landet på Værnes flyplass en februarkveld i fjor. Her med sønnen Khoshnav og yngstedatteren Rojda. Norge vil ta i mot 3000 syriske kvoteflyktninger i år. 

Da flyangrepene nok en gang avløste hverandre over hodene deres i Aleppo, så ikke Fakhri Hamo (39) og hans gravide kone Sidar Wazir (32) noen annen utvei. De måtte ta med seg barna og komme seg vekk. Familiefar Fakhri hadde allerede forsøkt å få familien til Libanon, uten å lykkes. Flere veier ut av byen var sperret. Til tider kunne de ikke gå ut døra. Gikk de ut, visste de aldri om de kom hjem igjen, minnes skomakeren. En dag gikk han ut under flyangrepene for å hente en sekk med ris fra et lager regjeringen administrerte. Han hadde ikke noe valg, sier han, familien hadde ikke spist på fire dager. Barna hadde sett ting ingen barn, eller voksne for den saks skyld, burde ha vært vitne til. Til slutt flyktet de halvannen time nordover mot den tyrkiske grensen, til Afrin i kurdiske områdene der Fakhris foreldre bodde. Sidar og deres to barn søkte tilflukt der, mens Fakhri ble igjen i Øst-Aleppo for å finne en løsning for familiens bolig og skomakerbedriften han drev med åtte ansatte.