En katt på reisefot, ser jeg.

- Ja, dette er lille Milo. Vi fikk henne av en familie i Selbu, og nå skal hun være med hjem til Oddvar, en annen liten katt. Oddvar er over åtte kilo.

Åtte kilo! Katta mi er maks to!

- Oddvar var over ti da jeg fikk ham, men jeg slanket ham litt. Men innerst inne er Oddvar en veldig liten gutt som bare vil sitte i fanget og prate.

Og nå venter dere på hurtigbåten?

- Ja, vi skal til Nes ytterst ute i Bjugnfjorden, og på veien hjem mellomlandet vi hos kjæresten min som bor på Kattem. Han står der borte.

Hei, det er fra Ukeadressa. Jeg lager den der spalta «På benken», og så traff jeg kjæresten din.

- Jeg har lagt merke til «På benken», artig den, men nå er det vel henne du intervjuer.

Prater gjerne med deg også, men du er kanskje ikke så interessert i katt?

- Å jo da. Jeg har katt jeg også. Katter er fine greier, ja.

Og ellers. Har dere barn?

- Vi har til sammen ni, da.

Kattunger?

- Nei, våre egne. Altså, hver for oss.

Hun: Han har fire og jeg har fem. Pluss tre barnebarn. Vi blir en skikkelig storfamilie når vi en gang flytter sammen, for det vil vi jo. Og så har vi tre katter.

Anders, altså Mjau Anders, den forrige katta mi, tok gjerne en dusj med ungene.

Han: Dæven! Kordan gikk det?

Han tok det ganske pent, jeg tror det er en myte at katter ikke tåler vann.

Hun: Vel, da Oddvar trampet inn med pelsen full av frau, du vet sånn dritt som bøndene gjødsler jordene sine med, måtte jeg ta nakke-grep på ham for å få ham under springen.

Han: Jeg husker da Gråpus, katten min, fikk et fat med olje over seg da hun gikk gjennom garasjen, da måtte jeg bruke Zalo for å få henne ren.

Zalo!

- Ja, det høres jo drastisk ut, og jeg forhørte meg med, å, hva heter det igjen…

Skadedyrkontrollen!

- Nei, veterinærlegevakten, og der fikk jeg høre at Zalo er det eneste som hjelper mot olje på katt.

Hun: Gråpus er så artig, altså, hun er skikkelig sær og hun er støgg-gammel. Hun er femten år!

Sara, katten min, er fjorten, og hun er ikke så gammel, da!

Han: Vi lyser med en sånn laserpenn på gulvet, og da blir det liv i Gråpus, da glemmer hun at hun er ei gammel dame.

Hun: Gi katten din litt kattemynte, sånne tørkede urter du får kjøpt på dyrebutikken, da blir gamle katter som lekne kattunger. Ikke bruk for mye, det er nesten som dop, men det er artig når gammel-monser vekkes til live, haha.

Det er noe som heter katte-år, er det ikke?

- Du ganger med åtte.

Hva er fjorten ganger åtte?

- Det der regnestykket prøver jeg meg ikke på, jeg er elendig i matte, men mora mi hadde en skogkatt på sytten, og sytten ganger åtte blir vel mye mer enn hundre.

Milo mjauer veldig i det der katteburet nå.

- Hun er sikkert sur fordi det lukter Gråpus av teppet. Vi fant forresten katte-kasse og alt vi trenger til Milo på Finn for hundre kroner. Det er utrolig hva folk kvitter seg med, det er mange som gir bort møblene sine bare fordi de ikke har rett farge. Harald fikk tak i en tredelt, trehvit veggseksjon med lys som han fikk gratis.

Han: Det går an, ja.

Hun: Flyktninger som kommer hit må jo undre seg når de ser hvilken overflod vi lever i. All ære til søppelmottakene som har etablert sånne utsalg, det er trist å se hva folk kaster.

Har dere vært sammen lenge?

- For tre år siden leste jeg en reportasje i Trønder-Avisa om «Venneklubben». Jeg meldte meg inn, og der fant jeg Harald. Først var vi venner, og i august 2015 ble vi kjærester. Harald er fin, altså, nå har jeg funnet det jeg søkte.

Han: Vi trenger ikke å forske mer, og livet trenger da ikke være så fordømt vanskelig, det handler jo bare om å ha det fint sammen.

Hun: Jeg er for eksempel langt over middels interessert i strikking og har garn i alle himmelretninger, og så sitter vi der da, han foran tv’n hvor han ser sport, og jeg med strikketøyet mens vi jabber, når han ikke er på bowling eller på hjortejakt, da.

Mange finner kjæresten på nett.

- Jeg prøvde sjekkesteder som Match og Møteplassen, men der var det liksom bare én ting som var interessant, og det giddet ikke jeg. Venneklubben er mye mer seriøs. Vil du gå på tur, finner du noen som vil gå på tur med deg. Vil du på kino, er det alltid noen som vil på kino. Venneklubben er også bra hvis du flytter til et nytt sted hvor du ikke kjenner andre.

Alle kan bli rammet av ensomhet.

- Jeg flyttet fra Steinkjer til Nes i 2015, og der ute kjente jeg kun ei jente som er en del yngre enn meg. Men én ting skal fosningene ha, de er utrolig trivelige og tar imot alle med åpne armer. Jeg har bodd flere plasser i Trøndelag, men aldri opplevd maken til bra folk som på Fosen. Jeg følte jeg var en del av samfunnet fra første dag.

Det er vakkert der ute på Nes!

- Jeg bodde på Helgeland da jeg var barn og liker nærheten til havet. Og nå har Harald fått meg til å like sopp også, så nå går vi på soppturer.

Han: Men vi plukker bare sorter vi er hundre og ti prosent sikre på, som traktkantarell, trompetkantarell og piggsopp.

Tar du henne med på hjortejakt også?

- Nei, jakta er og blir et friområde, haha.

Hun: Den jakta foregår jo pokker i vold ute på Hitra, uten dusjmuligheter, så dit får han dra alene, så kan han komme nydusjet hjem til meg etter jakta.

Zalo funker!

- Haha. Ja, ja.

Men du, ikke bland Zalo og Milo!

- Nei. Milo er nok en lettstelt dame.