Hver lørdag kan du løse fire nye oppgaver. I Trondheimsrebusen skal du komme fram til svaret ved å bruke opplysningene i oppgavene kombinert med kunnskap om Trondheim i nåtid og fortid.

Trondheimsrebusen er en gave fra Trondhjems Historiske Forening (THF) til Adresseavisens 250-årsjubileum. Faghistorikere som også er medlemmer i THF, går god for kvaliteten på det historiske innholdet. Eirik Lien i THF har utarbeidet oppgavene.

Les intervju med Eirik Lien og leder forTrondhjems Historiske forening, Jakob Maliks, her

Ukens oppgaver:

Spørsmål 37: Bedriftseier som etter sigende syntes det ble for mye av det gode, ville gjøre det godt igjen med å stifte en egen virksomhet for hele byen.

Spørsmål 38: Institusjon etablert av to eldre institusjoner av samme type, en privat og en kommunal. Oppkalt etter en som ledet en annen institusjon i Trondheim av samme type noen år før den eldste av de to startet. Eksisterer fremdeles, men nå sammen med en annen med et annet navn og begge har fått et nytt navn sammen.

Spørsmål 39: Vannfylt område navngitt etter han som sørget for at det ble vannfylt. Var del av et lengre system for å kunne drive ulike virksomheter. Har ikke den funksjonen i dag, men trivelig lell.

Spørsmål 40: Vært der siden byen var svært ung, men hadde vært ukjent lenge. Ble funnet da noe annet skulle graves opp. Ga ny innsikt, men det er fremdeles usikkert hvilken det egentlig er og om det en kort tid hadde en helt spesiell funksjon. Er blitt integrert inn i en virksomhet som har vært viktig for byen i snart 200 år.

Slik deltar du:

Oppgavene vil bli publisert på adressa.no og i Ukeadressa hver lørdag i 2017. Ved å sende inn svarene kan du hver uke være med i trekningen om å vinne jubileumsboka «Det sto i Adressa».

Svaret sendes til trondheimsrebus@adresseavisen.no innen tirsdag kl.24.00. Svaret på denne ukens oppgaver vil bli publisert sammen med neste ukes Trondheimsrebus.

Her er løsningen på Trondheimsrebusen del 9

Spørsmål 33: Produsent av det søte, med et hardt og skinnende navn. Er blitt historie.

Dropsfabrikken Krystal AS

Fabrikken lå i Schwachs gt på Øya, ble startet i 1912 av disponent Chr. Andersen i eget bygg. Den produserte alle typer drops og flere typer sukker- og søtvarer. Fabrikken ble utvidet flere ganger. Fabrikken ble nedlagt i 1960, da var konkurransen fra de dominerende fabrikkene så stor, at de små ble utkonkurrert. I flere år etterpå var det mulig å lese fabrikknavnet på gavlveggen som vendte ut mot elva og Elgeseter bru. Bygningen står fremdeles og huset i noen år på 1980- og 90-tallet en Bunnprisbutikk. I dag er det kontorlokaler der.

Spørsmål 34: Sted for renselse og velbehagelig behandling fra før 2. verdenskrig og til 12 år før det store jubileet. Drevet av noen som tror på at de driver også andre typer renselse.

Kurbadet, tilknyttet Adventistsamfunnet

Dette var en badeanstalt som ga fysikalsk behandling, også for tilreisende som kunne bo på stedet under behandling. Det var grunnlagt i 1938, og holdt til å begynne med i Adventistsamfunnets bygning i Kjøpmannsgt 28. Badet hadde nær tilknytning til dette samfunnet, men ble drevet i privat regi av en som tilhørte dette samfunnet. I 1970 flyttet det til Sverres gt 1 a, der det ble bygd basseng i bakgården. Badet ble lagt ned i 1985.

Spørsmål 35: Bygd for noen som ville lære, brukes nå av noen som vil styre.

Rådhuset

Bygningen øverst i Munkegt var ferdig bygd i 1899 for Trondhjems Tekniske Læreanstalt, arkitekter Solberg og Christensen. De to var også arkitekter for undervisningsbygget til Den borgerlige realskolen, ferdig 1 år seinere med en ganske lik fasadekledning. I 1930 var ingeniørutdanninga flyttet til ny bygning på Kalvskinnet, og Trondheim kommune flyttet inn i det som da ble byens rådhus, fra det gamle rådhuset i Kongens gt. I 1929-30 ble huset bygd om for å passe til det kommunale rådhusets behov.

I midtaksen er det monumentale trapperommet beholdt, der det er glassmalerier som symboliserer ulike tekniske fag. Ut mot Munkegt, over inngangspartiet ligger bystyresalen som strekker seg over 2 etasjer, og med publikumsgalleri på begge sidene. Den opprinnelige fasaden med dekor er dekket med murpuss.

Spørsmål 36: Produserte gjenstander som gjorde at mange ble underholdt og fikk vite hva som skjedde. Holdt til i nærheten av der de som blir utdannet til bl a å lage slike gjenstander, pleier å møtes.

Edda Radiofabrikk AS

Den gamle fabrikkbygninga i Elgeseter gt 2 vis-a-vis Studentersamfundet huset Edda radiofabrikk fra 1939 til den ble nedlagt i 1964. Den ble etablert av diplomingeniør Sverre Lund. På det meste var det 80 ansatte der. I løpet av sin virksomhet produserte fabrikken mer enn 100.000 radioapparater.

Bygninga ble opprinnelig satt opp i 1885 av Karl G. Bomhoff, til Nidarø Kemiske Fabrik. Den har også gitt lokaler til Trondhjems Skofabrikk.

Vinneren av forrige runde ble:

Anne Grete Jacobsen fra Heimdal. Vi gratulerer.

Alle ukevinnerne er også med i trekningen av en hovedpremie i forbindelse med Adresseavisens jubileumsdag 3. juli 2017.

Her finner du flere oppgaver å bryne deg på