Et godt belegg på hotellene gir ringvirkninger når det gjelder shopping, restaurantbesøk, opplevelser og besøk på attraksjoner.

Ved den største av dem alle - Nidarosdomen - kan markedsansvarlig Marianne Vikan fortelle om fem prosent høyere billettsalg i mai og juni i år enn i tilsvarende måneder i fjor.

I første halvår under ett var økningen på 12 prosent.

- Det tror vi skyldes «Anno»-effekten i februar og mars. Det kan også tenkes at det populære realityprogrammet har hatt betydning for besøket i sommer. Under Olavsfestdagene vil vi igjen ha et «Anno»-arrangement i Erkebispegården der publikum blant annet kan få møte deltakere fra serien, sier hun.

May Britt Hansen (bildet) har tidligere jobbet som reiselivssjef i Trondheim, og er tilbake etter noen år i Oslo.

Reiselivsdirektør May Britt Hansen

- For reiselivet er juni en spesiell måned, fordi vi både har kurs og konferanser, forretningsreisende og ferie og fritid. En rolle spiller det også at kapasiteten er mindre på grunn av ombyggingen av Britannia, i tillegg til at P-hotellet i Midtbyen er konkurs.

Men også løsrevet fra den reduserte kapasiteten har sommeren så langt vært bra.

Mens gjestedøgnsstatistikken for landet som helhet viser en økning på 2,6 prosent for årets fem første måneder, er økningen i Trondheim på 3,8 prosent.

- Vi jobber langsiktig for å få arrangementer hit til byen. Det kan handle om å kontakte lokale forskere eller andre fagfolk som sitter i komiteer for internasjonale konferanser, forteller May Britt Hansen.

Reiselivsdirektøren sier at det er for tidlig å spå om sommeren som helhet.

- Men tradisjonelt er juli en god måned.

I dag er hovedparten av turistene i Trondheim rundreiseturister på kort besøk i byen. De kommer med cruisebåt, er på busstur til Nord-Norge, kjører egen bil eller reiser med hurtigruten.

Ønsker todøgns-turister

- Hva er ønsketuristen for Trondheim?

- Det er de som blir i to netter her. Da får de se det byen har å by på, sier Hansen.

Cruiseturistene er vanligvis i Trondheim i bare noen timer - kanskje én dag. Likevel er de viktige for turistbyen.

Med tre anløp på en dag er det travelt også for Benedikte Steen. Ved hjelp av sparkesykkel kommer hun seg fra Ila Pir til Turistbåtkaia. Foto: Agnethe Weisser

- De får smaken av Trondheim. Mange får lyst til å komme tilbake hit.

Til neste år blir Trondheim igjen snuhavn for cruisebåtene.

- På grunn av ombyggingen på Værnes har vi litt færre cruiseturister i år. Men til neste år venter vi rekord. Vi må gjøre en innsats for å få cruisebåtene hit - de må jo ganske langt inn i fjorden. Vi legger vekt på å ta imot cruisepassasjerene på en god måte, med bunadskledde jenter som deler ut kart og et veldig bra guidekorps, sier reiselivsdirektør May Britt Hansen.