Lyst, lunt og delikat

Moteblogger Guri Heli har funnet hjemmeroen i en ombygd stall på Singsaker.

Hjemmekoselig: Gulvet i fiskebensmønster er laget etter inspirasjon fra gamle hus, og gir den kombinerte stua og kjøkkenet et fornemt preg. Guri har brutt opp sofaseksjonen med sofa og stoler, istedenfor to sofaer. De to svarte stolene fant hun i en container i nabolaget.

Saken oppdateres.

- Vi ville ha et prosjekt som vi kunne forme til vårt eget, forklarer Guri Heli og viser vei opp trappa til oppholdsrommet.


Hvem, hvor, hvorfor

Hvem: Moteblogger Guri Heli.

Hvor: Nedre allé på Singsaker.

Hvorfor: Samboerne rev ned og bygde alt opp på nytt da de kjøpte halvparten av det som en gang har vært en stall og uthus.

 

Dansk design, marmorfigurer, terrakottavaser, grønne planter og runde bord preger andre etasje, der stua og kjøkkenet ligger. Den gode takhøyden og vinduene i forskjellige størrelser fra tre sider gir en luftig følelse, selv med skråtak.

- Jeg er veldig glad i lys, og kunne tenkt meg takvindu. Men i og med at området er fredet måtte vi søke om alt, og vi fikk ikke lov til å ha så mange vinduer vi ønsket av Byantikvaren, forklarer 26-åringen.

Det er et drøyt år siden Guri Heli og samboeren begynte på prosjektet med å pusse opp halvparten av det som en gang har vært en stall på Singsaker. Da de startet i august 2016 rev de ned alt. Et halvt år etterpå var opppussingen ferdiggjort og huset innflyttingsklart.

Mesteparten av jobben har de gjort selv, deriblant å legge tregulvet i andre etasje. Det tok 65 timer å legge hver parkettstav og lime en og en til underlaget i sirlig fiskebensmønster.

- Jeg synes det er fint å se på gamle hus og villaer som inspirasjon, og der er det ofte fiskebensparkett. Jeg tror ofte vi blir blendet av trender, men jeg liker det klassiske, solide og lune. Jeg liker også at gulvet skal ha en trefarge, det er lunt og varm, men jeg ser ofte at gulv som blir lagt i dag er kalde i fargen, nærmest grå. Det er noe å tenke på.

Hun beskriver stilen sin som litt minimalistisk, men lun og med et krydder av tre og gamle og nye møbler og ting. Tak og vegger er gjennomgående hvitt, men fargerike filleryer, ting i tre og et helt hjørne fullt av grønne planter gir den hjemmekoselige stemningen som Heli er opptatt av.

- Problemet med den minimalistiske stilen, i for eksempel funkishus, er at det blir så lite lunt. Man mister det myke, gode lune som man vil ha i hjemmet sitt, mener Heli.

LES OGSÅ:Marita Skaslien startet med blanke ark i ny bolig

Aldri lenge hjemme

26-åringen fra Orkdal blogger om mote, skjønnhet og interiør på bloggen guriheli.no. Heli ble nylig Elle-blogger og har godt over 18 000 følgere på Instagram.

Bloggen har hun holdt på med siden videregående, og det har vært jobben hennes i fem år. Mye av arbeidet foregår nå ved det runde spisebordet, men Guri er stadig på farten, og reiser rundt på oppdrag til ulike kanter av landet.

Hun har beholdt leiligheten i Oslo, der hun har bodd i mange år, men siden januar har Trondheim vært hjemme. Likevel er det heller unntaket enn regelen at hun er hjemme lenge i strekk.

- Jeg har vært i Trondheim en måned nå, og det er egentlig helt utrolig. Jeg er aldri så lenge på samme plass, men jeg har satt pris på det. Når jeg er på farten har jeg så lyst til å kjøpe blomster, men det kan jeg ikke når jeg bare skal være der noen dager, forteller hun.

LES OGSÅ: Tove Hepsø går også for noen få gullkorn

Liker levende ting

Fra huset i Nedre allé er det derimot bare en kort spasertur ned til Bakklandet og blomsterforretninger. På et av de runde stuebordene står en vase med brudeslør, en kvist med røde bær og strå. En bukett roser er ikke Guris stil.

Inspirasjonen henter hun fra sosiale medier og ikke minst fra København. Bloggeren har flere favorittbutikker i den danske hovedstaden, og mange av bruktkuppene har havnet i Trondheim. Deriblant en vase fra butikken Handcrafted på Vesterbro som troner på et bord like ved trappa.

- Jeg er opptatt av fargekombinasjoner og hvordan ting snakker sammen, på samme måte som vi mennesker gjør. Jeg prøver å ikke ha noen fasit, men å sette ting her og der. Jeg synes det er så fint når det ikke ser så plassert ut, forklarer Guri.

Hun synes nye ting er for «glossy» og kjøper heller brukt enn nytt. Eller drar på besøk til hjemgården og foreldrene, og stikker innom stabburet som familien bruker som oppbevaringsrom. Der har hun funnet flere godbiter, som er med på å gi huset særpreg.

- Jeg er glad i stoler, lamper, keramikk og vaser. Jeg prøver å ikke kjøpe så mye, og heller variere med ting jeg har. Jeg liker at ting har en historie, det er stas når de har levd litt.

LES OGSÅ: Reneé Fagerhøis hjem er i den andre enden av skalaen. Hun elsker kitsch

Enkle tilpasninger

Historier kan det også bli når man gjør det selv. Betonggulvet i første etasje er i likhet med etasjen over hjemmelaget, og skulle etter planen bli mer ensfarget enn de mange sjatteringene det endte opp med.

Inspirasjonen kommer fra butikklokalene til F5 Concept Store i Oslo, og paret har brukt avrettingsmasse og deretter et par lag med epoxy for å få det glatt. Guri er fornøyd med resultatet.

- Det er i hvert fall helt unikt, sier hun.

Det er ikke store justeringene som skal til for å gjøre masseproduserte møbler litt mer personlige. Guri har oppgradert ikeaskapet i gangen, som i likhet med klesskapene på klesrommene (samboerne har hvert sitt) har fått nye håndtak.

- De kommer fra Superfront, et svensk selskap som har spesialisert seg på fronter og håndtak som passer til møbler fra Ikea, forklarer Guri.

Et av de få mer fargerike innslagene i huset er en dus rosa benk i gangen, som har fått plass under et grafisk trykk av Salvador Dali. Guri var lenge i tvil om det rosa skulle få innpass i hjemmet.

- Benken er plassert sammen med harde kontraster som teak og betong, derfor blir det ikke søtt. Jeg synes ikke det er fint når man plasserer pastellfarger sammen, verken når det gjelder møbler eller klær. En lysblå bukse mot en rosa topp er ikke fint, men en rosa topp mot en svart bukse og jakke blir bedre balansert. Det må være noe som gir tyngde og kontrast, råder Guri Heli.

Entréen: Den rosa benken har fått innpass fordi den ikke blir søt i kombinasjon med det hjemmelagde betonggulvet og gjenstandene av tre. Bildene i gangen har Guri funnet hjemme på gården i Orkdal.

Entréen: Den rosa benken har fått innpass fordi den ikke blir søt i kombinasjon med det hjemmelagde betonggulvet og gjenstandene av tre. Bildene i gangen har Guri funnet hjemme på gården i Orkdal.

Ny bruk: Det er lite av boligen i Nedre allé som minner om en stall i dag.

Ny bruk: Det er lite av boligen i Nedre allé som minner om en stall i dag.

Krevende: Badet har innslag av messing, som Guri har funnet ut krever daglig vedlikehold i form av pussing for å se skinnende blankt ut. – Veldig fint, men lite praktisk, mener Guri.

Krevende: Badet har innslag av messing, som Guri har funnet ut krever daglig vedlikehold i form av pussing for å se skinnende blankt ut. – Veldig fint, men lite praktisk, mener Guri.

Snakker sammen: Guri er opptatt av at gjenstander kommuniserer på en god måte. Vasen på bordet er et bruktkupp fra København.

Snakker sammen: Guri er opptatt av at gjenstander kommuniserer på en god måte. Vasen på bordet er et bruktkupp fra København.

Kombinasjon: - Jeg elsker paletten grønn, brun og lys, sier Guri.

Kombinasjon: - Jeg elsker paletten grønn, brun og lys, sier Guri.

Grønt hjørne: Guri har samlet en rekke grønne planter i det ene hjørnet av stua, i forskjellig høyde og med ulike krukker.

Grønt hjørne: Guri har samlet en rekke grønne planter i det ene hjørnet av stua, i forskjellig høyde og med ulike krukker.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå