Saltposer og rester av riskjeks ligger strødd på det plastdekte gulvet. Plast overalt, på veggene, på bordene, på gulvet. Det ligner et åsted, men de brunglinsende kroppene som beveger seg rundt er høyst levende. Det løpes, smøres, pusses, trenes, mates, sprayes og sminkes i et virvar av brunkrem, bikinier, treningsutstyr, mat og mennesker. Et titalls trøndere fra klubbene Kaliber Gym og Invictus FKK har reist ned til hovedstaden for å delta i mesterskapet. Med 318 påmeldte er det en solid økning fra fjoråret, der 281 deltakere stilte til start.

Strekker ut: En av atletene trener med strikk i gangen på Chateau Neuf i Oslo.

- Fitness er ikke for alle, det er en spesiell interesse. Mange er nok negative til sporten og ser ikke de positive sidene ved den. For min del har jeg det veldig bra med meg selv nå, forteller Lena Rødli (26) som til daglig jobber som økonom i Trondheim.

De stramme kroppene som beveger seg rundt er resultatet av en langvarig innsats for å komme i form. Måneder, eller kanskje år er gått med til trening og strenge dietter. De siste dagene før konkurransen er mat- og væskeinntak sterkt begrenset.

Lena Rødli spiser en riskjeks med peanøttsmør samtidig som hun sjekker at sminken sitter som den skal.

Siste sjekk: Lena Rødli (26) fra Trondheim sjekker at sminken er på plass.

- Vi spiser riskjeks rett før vi skal på scenen fordi de inneholder raske karbohydrater som gjør at det blir fylde i muskulaturen. Som pålegg er det populært med peanøttsmør, nutella og salt. Noen unner seg også et glass vin, som hjelper med dehydreringen.

- Det er ingen fasit på hva som er riktig å gjøre for å komme i form til konkurransen, men det viktigste er hardt og smart arbeid over tid, forklarer Mats Edvartsen, coach, daglig leder og medeier i Kaliber Gym.

- Noen velger å dehydrere kroppen for å holde vekten, andre for å ha kontroll over kroppen. Saltet binder vann, og ved å tilføre det sammen med karbohydrater før man skal på, kan man oppnå mer fylde i musklene. Saltet drar med seg det siste vannet man har under huden inn i musklene, men effekten kan variere, og mange velger derfor å kutte vannet helt 24 timer før konkurransen.

LES MER: - Helt forferdelig å se ut som en hvalross

Møter mye fordommer

De fleste som er involverte i konkurransen, som coacher eller delegater, er selv aktive utøvere.

Sminking: Delegat Sofie Haugnæss Jagtøyen påfører Kristian Markopulos sminke, begge er aktive i Team Invictus FKK. - Delegatene skal sørge for at oppvarming og oppkarbing skjer til riktig tid og at farge, sminke, hår og alt annet er i orden. Det er utrolig gøy, men veldig krevende.
Nøye oppfølging: Matilda Mahle Singstad sjekker formen sammen med coach Sigurd Steen.

- Fordi en konkurranse er en så stor belastning for kroppen, anbefaler vi ikke utøverne å delta oftere enn hver sjette måned, helst ikke mer enn en gang året, forklarer Sigurd Steen, coach på Kaliber Gym.

Før atletene skal på scenen, er det mye som må være i orden. Det er muskler som skal trenes, tider som skal overholdes, mat som skal spises, muskler som skal tones, ansiktstrekk som skal forsterkes, hår som skal sprayes, bikinier som skal limes og brunkrem som skal smøres.

- Folk har litt feil oppfatning av denne sporten. Det er selvsagt ikke sunt i lengden å være i den formen atletene er i under konkurransen, men det er jo en ekstremtilstand. Etter at de er ferdige med konkurransen, tar vi ansvar for å få utøverne tilbake i en sunn form. Det er klart vi er bekymra for eventuelle spiseforstyrrelser, men vi jobber aktivt med å få dem tilbake til en normal vekt. Hvis vi merker at noen ikke har sinnet på rett plass, forsøker vi å gjøre noe med det, sier Steen.

LES OGSÅ: Mellom 20 og 30 må gå når Sats Elixia blir til Fresh Fitness

Gammel i gamet: Perodd Tessem (51) er gymlærer på Byåsen vgs fra Trondheim. - Målet mitt er å forbedre meg fra år til år. Når du har dette som livsstil blir det viktigere enn plasseringen. Nå var jeg den eldste i min klasse som ble premiert og det er jeg fornøyd med. Jeg har pause til i morgen tidlig. Da begynner treningen igjen. Så får vi se om det blir VM i Romania i november.

- For utenforstående må jo dette se helt sprøtt ut, sier Henriette Prøsch Hage (21) og smiler.

- Det er jo en sprø verden, med pumping, glitter og riskaker. Jeg syns jeg ser ut som en dragqueen på scenen, det er jo ikke sånn jeg ser ut til vanlig akkurat, hehe. Men det er jo visse regler man må følge for å ha korrekt sceneantrekk. Dommerne dømmer jo både på muskelmasse, fremtoning, holdning og hvordan du beveger deg. I tillegg må hår og sminke være i orden, bikinien må sitte riktig og ikke avsløre for mye.

God plassering: Matilda Mahle Singstad (20) fra Verdal. - Jeg deltok i min første konkurranse i Sandefjord tidligere i år. Har trent hard styrke i to år, men trening har alltid vært en hobby. Matilda endte opp med bronse i seniorklassen og sølv i juniorklassen i kroppsbygging.

Blåser i janteloven

Mariken Bruem-Løvbugt (43) fra Heimdal, starter for Team Invictus FKK, og begynte med fitness i 2014. I 2016 deltok hun i sin første konkurranse.

Min tur: Mariken Bruem-Løvbugt (43) venter på sin tur til å gå på scenen. Hun har vært aktiv i både Kaliber og Invictus, men starter denne gang for Invitus FKK. Hun forteller at hun gleder seg til å vise hva hun har jobbet så lenge for.

- Fitness har vært veldig positivt for meg. Jeg ble dratt inn i det fordi det fascinerte meg hvor mye man kan forme kroppen sin gjennom diett og trening. Jeg er glad i å trene fordi det gjør meg godt både psykisk og fysisk. Jeg gjør det jo først og fremst for helsas skyld, men liker også å sette meg mål.

Fordi jeg har to tenåringsdøtre har jeg selvsagt tenkt igjennom dette med kroppspress og hvilke signaler jeg sender. Det har det vært mye snakket om hjemme hos oss, men for dem blir det annerledes enn for dem som bare ser det hele utenifra. Døtrene mine har sett hele prosessen og ikke bare det ferdige resultatet. Jeg forsøker å vise at det er lov å ha ambisjoner og drømmer og at man burde blåse litt i janteloven. At det hele dreier seg om kropp og at man dømmes på det kan jo virke ekstremt for mange, men for meg er det et resultat av beinhard jobbing over lengre tid. Det er også flott å kunne være i så god form når man er over 40 år. Men man må ha hodet med seg og være klar over at det kan sende mange signaler i forskjellige retninger.

Orden i køen: En backstage-ansvarlig fra Norges Kropps-bygger- og fitnessforbund holder orden på deltakerne som skal stille til start.

LES MER: Her er treningstips fra Trondheims tøffeste treningsgruppe

Doping

I år som i fjor var politiet på plass og foretok en dopingkontroll av utvalgte utøvere. En av vaktene, som ønsker å være anonym av hensyn til sin egentlige arbeidsplass, forteller at det var noe helt annet for 20 år siden.

- Om det var dopingkontroll da, dro bare halvparten av deltakerne hjem. Du ser ikke at noen gjør det nå. Tidene har endret seg, til det bedre vil jeg si. Kunnskapen har økt og folk har funnet ut at man kan bli stor og muskuløs uten doping. I tillegg har det skjedd en forandring med tanke på hvilke kropper dommerne premierer. De er ikke like svære som de var før, men de er definerte.

Pump opp: Espen Lysfjord Sørensen (24) fra Bodø pumper opp musklene rett før han skal konkurrere i klassen Mens Physique.

Frynsete rykte

- I Kaliber er vi veldig nær hverandre, forklarer Edvartsen.

Kalibersjefen: Mats Edvartsen hjelper en av atletene med å sørge for at bikinien sitter riktig.

- Vi snakker med atletene hele tiden og har fokus på holdningsarbeid. Vi følger jo utøverne tett, og vil lett se om det plutselig er en stor og rask endring i kroppen. Om vi mistenker at noen har begynt å dope seg, forsøker vi å få dem fra det. De får heller ikke stille for oss, fordi det ødelegger for så mange. Ikke bare for utøveren selv, om han eller hun blir tatt, men for ryktet til hele klubben. Kaliber har jo tidligere hatt et litt frynsete rykte som vi har jobbet mye for å fjerne oss fra. Det koster mer enn det gir og kanskje har du bare oppnådd å få en litt høyere plassering enn du ellers ville fått. Det er ikke verdt det. I tillegg koster det jo en uhorvelig mengde med penger. Det dommerne er ute etter, er fullt oppnåelig uten doping. Før var det nok mye verre, da de mest ekstreme kroppene var de som fikk høyest poengsum.

LES OGSÅ: Så mye forbrenner du på ulike aktiviteter

Etter konkurransen

Etter et hardkjør som det en konkurranse er, kreves det arbeid for å få kroppen tilbake, forklarer Edvartsen.

Endelig kake: Henriette Prøsch Hage (21) studerer fysioterapi i Trondheim og feirer sølv- og bronsemedaljene hun vant under helgas konkurranse ved å spise sjokoladekake sammen med Matilda Mahle Singstad.

- Det må gå gradvis, kostholdet må tilbake på et normalt nivå. Under konkurransen utsettes kroppen for store endringer når det gjelder mat- og væskeinntak. Alt dette fører til hormonendringer. For å få kroppen i balanse igjen, kreves det en nøye gjennomtenkt diettplan, en såkalt reverse-diett der man gradvis øker kaloriinntaket. Så på mandag fortsetter arbeidet. De som er ferdige nå, er ikke ferdige, for å si det sånn.

Hviler med gullet: Line Elisabeth Karlsen fikk gull i klassen Bikinifitness -166 cm og er nybakt norgesmester. Under førstegangstjenesten ble Karlsen med gutta i leiren for å trene styrke. Etter endt år i millitæret så hun hvor mye fysikken hadde forbedret seg, og fikk lyst til å gå videre. Lenge trente hun uten mål, men hadde ambisjoner om mer. -Da bestemte jeg meg for å søke hjelp og kom i kontakt med Strongbody-teamet på Kaliber. Vi er som en stor familie i klubben, jeg har fått vennskap som jeg tror vil vare livet ut. Det er fint å oppleve hvor mye alle stiller opp for hverandre.

Resultatet:

Kaliber: Tre gull, syv sølv, tre bronse, tre 4.-plasser, to 5.-plasser og en 6. plass. Invictus: En bronse, fire 4. -plasser, fem 5. -plasser og to 6. plasser.