Barn er barn, men de fleste av oss andre trenger strengt tatt ikke noe. Vi får stadig flere ting, og har stadig mindre plass å ha tingene på.

Men en liten oppmerksomhet er det jo morsomt å få, og morsomt å gi.

Det er ekstra morsomt å gi, og få, noe man har brukt tid og omtanke på.

Vi er ikke i stand til å gi hekle- eller strikketips. Men vi har litt peiling på andre selvlagede og forgjengelige opplevelsesgaver.

Hjemmelaget sylte, leverpostei, sildeanretninger, surdeigsbrød - det er mange muligheter. Men mye av dette krever vel mye på et tidspunkt da huset er ferdig vasket og pyntet, og man har begynt å telle timer til jula ringes inn.

Vi satser heller på det søte. Toffeesaus, salt karamell, krever ikke mye arbeid - har du et fint glass å hele sausen over på, får mottakeren en både lekker og leken overraskelse. Toffeesaus er utmerket til god vaniljeiskrem, til bær, til karamellpudding, ja til de fleste av julens desserter. Det er godt å bare dyppe fingeren nedi og smatte det i seg også, spør du oss.

Tre sorter til jul: Brente mandler, brente mandler med sjokoladetrekk og søt, syndig toffeesaus. Det er flotte gaver du fint kan rekker å lage kvelden før kvelden – bare du ikke spiser for mye av lasset mens du holder på.

Så har du brente mandler, en virkelig saltsøt klassiker. Clouet er nettopp å la den søte karamellen brytes med det salte. Her er det lagt ned en ekstra liten lur smaksbombe, cayennen trer godt frem i ettersmaken.

Brente mandler skal røres og røres og så røres igjen. For å få en ekstra smak av jul, kan de, etter at de er ferdige, røres i smeltet hvit sjokolade. Dette kan selvsagt også gjøres i mørk sjokolade, og det kan gjøres mange ganger, om du ønsker mandlene drapert i et tykt lag sjokolade. Og får du tak i tørket bringebær, hva med et ekstra ildrødt lag helt ytterst. Blir det ikke jul i stua da, kan ikke vi hjelpe.

Fra brente mandler til sjokomandler: Når mandlene er ferdig karamelliserte får de en liten smørklatt og så et dryss med salt. Så må de bli så kalde som mulig før du jobber videre. Sett dem gjerne utendørs om det er vinterkaldt ute. Smelt sjokoladen og la den også kjøle ned. Rør sjokoladen i nøttene – gå gjerne utendørs i kulda mens du gjør det, for raskt resultat. Rør inn siktet melis til slutt.