Selv mener jeg at jeg er en ung mann i etableringsfasen. Nå har jeg begynt å skjønne at omgivelsene har en annen oppfatning. Antakelig må jeg snart dra til Røyrvik. Der har folk i generasjoner snakket om hvordan våre forfedre kvittet seg med brysomme eldre.

På folkemunne er det blitt fortalt at når gamlingene ikke lenger kunne gjøre nytte for seg, når de ble en byrde og det ble slitsomt å holde liv i dem, ble de tatt med til Gudfjelløya. På toppen ligger en steinblokk som heter Tunnsjøguden. Der fikk de gamle beskjed om å hoppe utfor stupet. De hoppet rett i døden.

Tror dere jeg tuller? Bare se hva Wikipedia skriver: «Ættestup er et begrep fra islandske sagaer og nyere sagn, som beskriver hvordan mennesker som var arbeidsuføre grunnet alderdom angivelig ble presset til selvmord ved å kaste seg utfor en klippe. I Norge fins det fra gammelt av en muntlig tradisjon (...) om at enkelte steder er ættestup.» Store norske leksikon skriver omtrent det samme.

Sannsynligvis har noe slikt aldri foregått i Norge. Antakelig er det bare et sagn at gamlingene måtte kaste seg utfor. Likevel: Slik har folk tenkt. De gamle er bare drass.

Selv om jeg er en ung mann i etableringsfasen, vil nok mange mene at jeg, utelukkende på grunn av antall år jeg har levd, har passert middagshøyden. Good riddance, ville de sagt hvis jeg hoppet utfor Tunnsjøguden – eller vurderte å førtidspensjonere meg.

LES OGSÅ: Avtalefestet pensjon er en ordning for «sliterne». Men det banker og medier som bruker ordningen mest

Kanskje jeg heller skal emigrere til Sør-Dakota og slå meg ned sammen med sioux-folket, de opprinnelige amerikanerne som ble kalt indianere da jeg en gang for lenge siden var ung. Der kaster de ikke gamlingene utfor stup. Der er det stammens eldste som bestemmer.

Hvis jeg først skal emigrere, kan jeg prøve å bli president i USA. Begge kandidatene var rundt 70 under siste valg. Og jeg er yngre enn Oprah Winfrey.

Jeg er også atskillig yngre enn 68-erne - som feirer 50-årsjubileum utover våren. Jeg er så ung at jeg var i opposisjon til dem. Vi som ble påvirket av punken, mente de gamle hippiene var boring old farts. Vi snakket vi foraktelig om gamle rockestjerner og anbefalte dem å grow old gracefully (ja, vi bablet engelsk også i forrige århundre). Det var latterlig å se gamle Mick Jagger hoppe rundt på scenen som om han var en 20-åring.

De yngre vil altid skyve de eldre til side. Det må vi eldre finne oss i. Oops, der skrev jeg det for første gang: «Vi eldre.» Men det er ikke enkelt, verken å hoppe utfor eller å tre til side. Vi føler oss alle yngre enn vi blir ansett som.

LES OGSÅ: 36 000 statsansatte har egne aldersgrenser for pensjon

Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen