Utenriks

Elefantene mister sitt fristed - nå blir de fritt vilt igjen

Botswana åpner for elefantjakt etter fem år med forbud. Nå trues landet av kjendisboikott.

In this photo taken Tuesday, Dec. 3, 2013, a marksman in a helicopter hits a wild elephant with a pink-tipped tranquilizer-loaded dart during an elephant-collaring operation near Kajiado, in southern Kenya. Kenya Wildlife Service (KWS) and the International Fund for Animal Welfare (IFAW) fitted elephants with GPS-tracking collars enabling the monitoring of migration routes and to help prevent poaching. In an agreement reached at the African Elephant Summit in Gaborone, Botswana, over the past few days, key states where the illegal ivory trade flourishes, have pledged to take urgent measures to try to halt the illicit trade and secure elephant populations across Africa. (AP Photo/Ben Curtis)  Foto: Ben Curtis

I 2014 innførte regjeringen i det sørafrikanske landet forbud mot elefantjakt. Ettersom nabolandene ikke har praktisert samme lovverk, har elefantene krysset grensen over til Botswana for å finne beskyttelse der, men nå har bestanden økt så kraftig at myndighetene har snudd og vil oppheve forbudet.