Hjemme hos

Finner roen på tuftene av gammelt blodslit

- Snakk om å være heldig! Albert Larsen stråler om kapp med sola som blinker i havet «uti øyan» utenfor Roan. Værgudene smiler til det lille samfunn her ute i dag. Det ble bygd for hardt arbeid, men utstråler pur feriefølelse hundre år etter.

Rorbuidyll i Roan / Albert og Harriet finner roen i rorbua 

Bevart: Albert har forsøkt å bevare mest mulig av det gamle under rehabiliteringen av rorbua. 

Endelig tid: Albert Larsen (69) har vært en travel mann, som til tider har strevd med å få klemt inn turene til Ansteinsundet i en trang timeplan. Nå har eks-ordføreren og den pensjonerte snekkeren mer tid til å dyrke sin interesse for livet i fiskeværet og på sjøen. 

Rorbu-idyll i Ansteinsundet NOTE: Eller "i Roan" hvis vi trenger et navn som tar mindre plass 

Det ytterste kystsamfunn: Med havhorisonten som neste stopp utenfor øyene, var Ansteinsundet det nærmeste man kunne komme fiskebankene og fortsatt ha grunn å bygge hus på. Livet er mindre hardt her ute nå, enn da fiskerne regjerte, men utemøblene må fortsatt tjores fast hvis de skal stå ute mellom to besøk, og alt som skal fraktes ut må komme sjøveien. 

Fristed: Albert og Harriet bor på fastlandet i Roan kommune, men drar "uti øyan" så ofte de får tid. Det er lite luksus, men stor sjelefred her ute. En luksus i seg selv. 

Halvveis ut i sjøen: Rorbuene ble bygd slik at fiskebåtene kunne legge til ved bua. I nyere tid har Albert og Harriet utvidet med flytebrygge og landgang, men før det måtte alt lastes fra båten og opp på hovedbrygga. Da kom krana godt med. 

I miniatyr: Værbitte, tilsagde plankebiter festet på en gammel vater skaper ei rekke av rorbuer på hylla over sofaen. 

Historisk foto: Rorbua vi besøker, slik den så ut da dette var en arbeidsplass, ikke et feriested. 

Hageflekk: På landsida av rorbua har Harriet etablert en uteplass med hageflekk på bergene. På motsatt side er det Alberts utstyr for alle praktiske gjøremål til lands og til vanns som regjerer. Paret har valgt å beholde todelingen av bua i boligdel og redskapsdel. 

Maritimt: Det meste i interiøret har havtema, enten det er fargevalg, materialbruk eller motiv, som denne fisken. 

Oppholdsrommet: Albert insisterer på geranium i vinduskarmen. Ellers er innredningen rorbuas boligdel Harriets ansvar. Hun har sydd og tovet det meste av tekstiler selv. Hylla over nattbordet er laget av en skuff, og klippfisken av keramikk. 

Blått: Bua er møblert med slikt som har blitt byttet ut hjemme. Harriet har svingt malerkosten og skapt en helhet med mye bruk av havets farge. Oljelampa og kjøkkenbordet er fra den tida folk kom roende ut til Ansteisundet. 

I havgapet: Albert og Harriet Larsen hentet Hjems utsendte med båt for å ta oss med til sitt ferierike. 

Tidlig ute: Da Albert og Harriet Larsen kjøpte rorbua si i 1984, var de blant de ytterst få som anså dette for å være et godt alternativ til hytte. Siden er de fleste rorbuene i Ansteinsundet blitt tatt godt vare på. 

Det slår godt i båten når vi krysser skipsleia. Albert gir gass, og fiskemerdene, som vi nettopp fikk øye på, er snart lagt bak oss. Vi har kurs mot et sted som forteller om et annet liv og en annen tid.