Hjemme hos

Aleksandra lever av redesign. Denne favoritten vil hun aldri selge

Aleksandra lever av å pusse opp kasserte møbler og gi dem et nytt og spennende utseende. Når hun skal ha møblene selv, demper hun virkemiddelbruken.

- Dette er min absolutte favoritt. Jeg selger den aldri, sier Aleksandra Kulczycka om den amerikanske kommoden hun fant etter lang tids leting på finn.no. Den har selvsagt fått et nytt design, men med langt mer dempede virkemidler enn hun vanligvis bruker. 

Både sengegavl, kommode og nattbord er Aleksandras eget arbeid.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Nattbordene har tapet i farger som står til hovedmøbelet på soverommet, og samme knotter som midtskuffene på kommoden. Hun er forsiktig med mønster på egne møbler, fordi hun er glad i pynte med ting og tang.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Sokkel og håndtak i gull og en smal, diskret gylden stripe i toppen av kommoden er alt Aleksandra har lagt til av dekor. Hun synes formen i seg selv er så vakker at hun har valgt å holde kommoden ensfarget.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Det brede vitrineskapet er satt sammen av tre svartmalte Ikea-skap med kjøkkenbenk på toppen. Lerretene på veggen ble kjøpt for å males på, men har blitt hengende blanke. Aleksandra fant etter hvert ut at de var en fin og rolig bakgrunn for pyntegjenstandene. 

Både lenestoler, små og store bord og spisestuestolene er møbler som Aleksandra har fått eller kjøpt billig. Alle har fått nye trekk og bearbeidet treverk før de startet sitt nye liv i denne stua. 

Svart, gull og grønt er gjennomgangsfargene det nye huet i Sjetnemarka. 

De to små salongbordene er reddet fra søpla og satt sammen til en ny helhet, mens sofaen er kjøpt ny. Den var avgjørende for valget av farge på kjøkkeninnredning. 

Rommet som skulle brukes som TV-stue manglet en stor nok vegg til skjermen. På denne tverrveggen er det nemlig rømningsvei med dør og vindu. Løsningen kan du lese om i tipsspalten 

Mens pyntegjenstander og lamper lett kan sprayes grønt, var det en langt mer krevende prosess å få den gamle kjøkkeninnredningen til å framstå i mørkegrønn prakt. Men med malte fronter, nye håndtak og nye benkeplater, kan ingen se at kjøkkenet er gammelt. 

Gamler møbler blir moderne når Aleksandra får lagt sin hånd på dem. 

- En gang i framtiden, når verkstedet mitt ikke er på stua, skal jeg lage noe ordentlig fint og spesielt til meg selv, sa hun, da vi møtte henne for to år siden. Jeg hadde lagt merke til at damen med det polske navnet var en produktiv redesigner med stor aktivitet på sosiale medier, og var nysgjerrig på hvordan hun innredet sitt eget hjem.