Anarki nå! Eller?

«Der det finnes frihet finnes ingen stat!»

  Foto: Brit Eirin Johansen

Skriften på veggen er skrevet med spraymaling. Den bærer preg av mange år med vær og vind. Skal den fjernes, er det tidens tann som må gjøre det. For det offentlige pissoaret ble for noen få år siden fredet av Byantikvaren. Hver gang jeg passerer denne veggen, får den meg til å gruble. Hvilke steder var det de drømte seg til, de som valgte seg akkurat denne doveggen. Det finnes knapt landområder i verden som ikke formelt er underlagt en eller annen stat med sine lover og regler. Selv om det finnes områder innenfor enkelte land der staten ikke lenger har kontroll. Så hvilke steder drømte de om? De mest avsidesliggende områdene i Somalia? Afghanistan? Ørkenområdene nord i Mali? Borgerkrigsherjede Libya? Der kaos og lovløshet råder i sin reneste form?