Assne skrev dagbok fra flukten fra Trondheim

«…reiste slik som jeg gikk og stod», skriver 18 år gamle Assne Kahn på første side i dagboken sin. Det er tidlig ettermiddag 9. april 1940, og flukten fra Trondheim er i gang for attpåklatten i søskenflokken på elleve.

De tyske troppene hadde besatt byen på morgenkvisten, og det var «tyskere hvor vi gikk og stod», som hun formulerer det i den svært detaljerte fluktdagboken som strekker seg fra okkupasjonsdagen til Assne, åtti tettskrevne sider senere, setter punktum i Stockholm tidlig på sommeren. Assne drives av hjemlengsel i Sverige og står flere ganger klar til å reise tilbake, slik så mange andre jøder besluttet å gjøre den våren og sommeren. «Det går sikkert bra», resonnerte flere av dem. To år senere, høsten 1942, startet deportasjonen med Auschwitz som endestasjon for de aller fleste.