Trine Skei Grande begeistret Venstres landsmøte med en meget engasjert tale. Brodden mot regjeringen var så tydelig at man kan spørre hvorfor hun er med og støtter den.

Åpningstalen var intet kjedelig pliktløp. Fra første setning hadde Skei Grande tilhørerne i klypa. Talen var en retorisk sterk veksling mellom personlige erfaringer og poengtert polemikk. Flere av delegater ga etterpå uttrykk for at de ble så inspirert at de fikk tårer i øynene. Skei Grande ble da også avbrudd av spontan og langvarig applaus flere ganger.

Venstrelederen leverte tydelig kritikk, særlig mot Fremskrittspartiet. Først og fremst snakket hun varmt om en mer human flyktningpolitikk og et tydelig skifte i klimapolitikken. Hun gikk høyt på banen i beskrivelsene av at landet må styres annerledes. «Hva er det som går av oss», spurte hun og mente at utfordringene med flyktningsituasjonen må møtes med mot og ikke feighet, og at det må utvises lederskap istedenfor å nøre opp under frykt.

I en eksplisitt utfordring til Erna Solberg sa Skei Grande at budsjettet som skal vedtas til høsten, må bli tidenes klimabudsjett, «hvis ikke, har ikke denne regjeringen noen framtid, klarere kan det ikke sies». Hun harselerte også med at Siv Jensen ikke vet hva hun skal tro om klimaendringer.

Partilederen var tydelig opptatt av å fremheve Norges ansvar for å ta imot flere av dem som trenger hjelp, og hun påpekte at klimaendringene er viktig årsak til både konflikter og flyktningstrøm.

I debatten etter åpningstalen ga også mange av delegatene uttrykk for at det snart er slutt på tålmodigheten når det gjelder regjeringens klimapolitikk.

Men utålmodigheten med regjeringens politikk er ikke så sterk at Skei Grande åpner for å skifte side. Hun listet opp alle de gangene Venstre har invitert Arbeiderpartiet og fått nei, og hun karakteriserte Arbeiderpartiets klimapolitikk som «harryturer til utlandet for å kjøpe oss fri». Skei Grande hevdet også at det under dagens regjering er satt av mye mer penger til «det grønne skiftet» enn i løpet av åtte år under de rødgrønne.

Les også kommentaren "Hvem skal Venstre leke med?"

Skei Grande fremførte en lang skryteliste over det Venstre har oppnådd ved å samarbeide med Høyre og Fremskrittspartiet. Vern av Vesterålen, Lofoten og Senja er en av seirene. Med et stadig gjentatt mantra, «vi gjorde det, men vi vil så mye mere», ønsket hun å overbevise tilhørerne om at støtten til Erna og Siv er verd prisen.

Likevel, mer enn ett år før valget, er det naturlig at Skei Grande løfter frem alliansen Høyre-sentrum som sin drømmeregjering. Når hun nå også inviterer inn Miljøpartiet De Grønne, bidrar hun til å understreke betydningen av miljøsaken, samtidig som hun ønsker å utfordre MDGs påståtte blokkuavhengighet. Men det spørs om det øker sannsynligheten for at Erna Solberg velger sentrum fremfor Fremskrittspartiet.

Venstre ønsker å være et liberalt og humanistisk parti. På flere områder er de Fremskrittspartiets klareste motsetning. Noe som ble godt illustrert da den tidligere partilederen og statsråden Odd Einar Dørum gikk på talerstolen proklamerte: «Jeg er en godhetstyrann». Han fryktet at menneskerettsverdiene som Europa fikk på plass etter andre verdenskrig, nå er truet.

Skei Grande står sterkere i partiet enn noen gang. Det kan komme godt med i Venstres evige kamp mot sperregrensen og når de nok en gang går inn i en valgkamp med tro på en sentrumsregjering med Fremskrittspartiet på sidelinjen.

Første dag av Venstres landsmøte signaliserte lite splittelse og fraksjonsvirksomhet. Ingen ulempe det heller. Lørdag og søndag skal det handle om praktisk politikk. Da er det lov å håpe på litt uenighet.