Trondheim og andre byer blir mindre trygge når folk som kaller seg Odins soldater eller sønner er synlig til stede i bybildet.

Takk, men nei takk: Selvjustisgruppen Soldiers of Odin har patruljert i en rekke byer, inkludert Trondheim. Bildet er fra Drammen tidligere i år. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

I flere byer er det blitt bråk og uro når gruppene som kaller seg Soldiers of Odin og Sons of Odin har drevet en form for patruljering i bysentrum på kvelds- og nattetid. Nå har det samme skjedd i Trondheim. Politiet slår fast at virksomheten ikke bare er uønsket, men også ulovlig. Gruppen som patruljerte Trondheim natt til søndag fikk ordre fra politiet om å ta av seg hettegenserne, eller bli bortvist fra sentrum. Politiet gjør dette med hjemmel i politilovens paragraf 26 som forbyr privat rettshåndhevelse.

Politiet har monopol på å kunne utøve makt. Slik må det også være i et rettssamfunn. Det blir fort lovløse tilstander hvis private skal kunne håndheve lover og regler. Derfor er det viktig at politiet slår ned på denne virksomheten. Det er bra at politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon slår fast at det skaper større grad av utrygghet enn trygghet med slike grupper.

Alle har rett til å avverge konkrete straffbare handlinger. Men det er stor forskjell på å beskytte liv og eiendom i konkrete saker og en slags generell rettshåndheving. Det går en viktig grense mellom akseptabel aktsomhet og uakseptabel selvtekt. Denne grensen går mellom konkrete saker, der det er lovlig og riktig å beskytte liv og eiendom, og der det utøves en form for generell overvåkning og rettshåndheving som derfor er ulovlig.

Saken hadde kanskje ikke vært alvorlig hvis det kun var navn med norrøn tilknytning, hettegensere og emblemer som kjennetegnet disse Odin-gruppene. I Finland er Odins soldater fotografert mens de poserer med våpen og nazisymbolikk. I Sverige har gruppen vært i klammeri med en MC-klubb som ikke tilhører det gode selskap. Her i Norge, som i resten av Norden, er gruppen blitt knyttet til fremmedfiendtlighet. Sons of Odin er en avlegger av Soldiers of Odin, og det er dokumentert at gruppene har «samme kurs», for å bruke deres egne ord.

I et demokrati med ytringsfrihet er det mange lovlige måter å flagge synspunkter på. Patruljering i bygatene er ikke en del av denne friheten. Det er særlig viktig å advare mot borgervern når det er mistanke om kobling til en politisk agenda.

Lederen for Odins soldater har sagt at gruppen ikke er ute etter bråk. Det kan de vise ved rett og slett å holde seg unna.