Vi må snakke mer om Bergljot

Høstens debatt om virkelighetslitteratur har overskygget det som burde diskuteres mest i Vigdis Hjorths nye bok: Overgrep og familiehemmeligheter.

Intens Hjorth: Vigdis Hjorth sa på biblioteket i Trondheim at hun skriver i en stolt tradisjon av kvinnelige forfattere om vanskelige, nære ting. Vår kommentator mener vi burde snakke mer om Hjorths roman og mindre om forfatteren. 

Høstens store norske kulturdebatt om «virkelighetslitteratur» har vært en interessant, men merkelig øvelse. Derfor var det godt å møte en av hovedpersonene i kraftfullt forsvar av sin bok og metode i fullpakket møte på Trondheim Folkebibliotek mandag kveld. Vigdis Hjorth gikk litterært sett nærmest i krig for sin roman «Arv og miljø». Litt som hennes hovedperson Bergljot går til felts mot søsken og mor som ikke vil høre hennes beretning om farens seksuelle overgrep.