Signert

Ytringsfrihet og ender

«Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem», hevdes det at Voltaire sa.

Ytringsfrihet: Politiet grep ikke inn da høyreekstreme i juli i år marsjerte gjennom Kristiansands gater, til tross for at det ikke var gitt tillatelse til demonstrasjonen.  Foto: Tor Erik Schrøder,, NTB scanpix

Nå var det riktignok ikke Voltaire som sa det, men dette er en hyppig sitert setning som viser hvor edelmodig man bør stå fram for å beskytte ytringsfriheten – ikke bare sin egen, men til og med sine meningsmotstanderes. Ytringsfriheten har en egen paragraf i Grunnloven, og er også en menneskerettighet. Ytringsfriheten er et grunnleggende element i demokratiet, i et demokratisk samfunn må meninger brytes i det offentlige rom. Og vi må, sies det, tåle å høre også ytringer vi ikke liker. Også de med avvikende meninger har krav på å få komme til orde – det åpner for dialog og meningsutveksling, og troll sprekker dessuten i sola.