Signert

Ytringsfrihet og ender

«Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem», hevdes det at Voltaire sa.

Ytringsfrihet: Politiet grep ikke inn da høyreekstreme i juli i år marsjerte gjennom Kristiansands gater, til tross for at det ikke var gitt tillatelse til demonstrasjonen. 

Nå var det riktignok ikke Voltaire som sa det, men dette er en hyppig sitert setning som viser hvor edelmodig man bør stå fram for å beskytte ytringsfriheten – ikke bare sin egen, men til og med sine meningsmotstanderes. Ytringsfriheten har en egen paragraf i Grunnloven, og er også en menneskerettighet. Ytringsfriheten er et grunnleggende element i demokratiet, i et demokratisk samfunn må meninger brytes i det offentlige rom. Og vi må, sies det, tåle å høre også ytringer vi ikke liker. Også de med avvikende meninger har krav på å få komme til orde – det åpner for dialog og meningsutveksling, og troll sprekker dessuten i sola.