Gjestekommentar

Når shopping er kjærlighet

Å lage jul fordrer innkjøp – det er oftest gjort med kjærlighet. Å heve den moralske pekefingeren overfor dette forbruket er å underkjenne intensjonen bak.

Omsorg, men stress: «Mange bruker i disse dager mye tid på å finne den rette gaven. Gaven du føler deg trygg på at mottakeren vil sette pris på. Når mange av oss «har alt» – selv i ung alder – blir omsorgsjobben vanskeligere å utføre», skriver gjestekommentator Oddveig Storstad.  Foto: Terje Svaan

Noe av det mest forutsigbare som finnes er moralsk indignasjon over shopping generelt og Black Friday- og juleshopping spesielt. Den moralske pekefingeren spretter liksom opp helt av seg selv. Det er ingen tvil om at forbrukersamfunnet har sine negative sider. Vårt overforbruk skaper miljø- og klimaproblemer som truer vår – eller verre – andres eksistens. I tillegg kommer det faktum at forbruksvarer ofte produseres under forhold som er langt under de krav vi stiller til arbeidslivet i vårt eget land. Det er med andre ord all grunn til å heve den moralske pekefingeren.