Jeg trodde først ikke det var riktig. Nå går Stortinget inn for å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika. Jeg tror ikke de vet hva de er med på.

Ja, er ikke det bra da? Narkomane trenger hjelp, ikke straff. Det er mye riktig i å tenke slik. Rusmisbrukere bør få raskere og bedre hjelp. Dessverre vil det ikke hjelpe om politiet blir avskåret fra kontakten med rusmisbrukerne.

LES OGSÅ: et flertall på Stortinget mener norsk narkotikapolitikk bør legges om

Høyre var tidligere for en restriktiv narkotikapolitikk, men har nå skiftet mening. I sitt siste stortingsvalgprogram skriver partiet at det er viktig at fortsatt forbud mot bruk og besittelse av narkotika er et «viktig normdannende tiltak». Høyre ønsker imidlertid «å endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika, fra straff til hjelp, behandling og oppfølgning – inspirert blant annet av portugisiske erfaringer.

Siden det største regjeringspartiet har valgt å binde seg opp til en bestemt modell, kan det være grunn til å se nærmere på «portugisiske erfaringer» og sammenligne med hvordan vi gjør det i Norge i dag.

LES OGSÅ: På tide å justere narkotikapolitikken

I Portugal kan man kjøpe, besitte og bruke alle narkotiske stoffer uavhengig av styrke og farlighetsgrad, men det er forbudt å produsere, dyrke eller selge narkotika.

Dersom man blir tatt med inntil ti brukerdoser narkotika, blir du ikke straffet, men fremstilt for en såkalt «avskrekkingsnemnd», som typisk kan bestå av en lege, en advokat og en sosialarbeider. Denne nemnden avgjør om du regnes som avhengig, og kan idømme bøter, anbefale behandling, samfunnsstraff eller en betinget reaksjon.

LES OGSÅ: Helseminister Høie har lenge gått inn for å legge om narkotikapolitikken

Det betyr at Portugal har de samme reaksjonsmulighetene som i Norge, men med den vesentlige forskjellen at Portugal ikke har den rettssikkerhetsgarantien det er å bli stilt overfor en uavhengig domstol.

Hvilket handlingsrom har norske domstoler? Selvsagt bøter og betingede reaksjoner på ulike vilkår, samt samfunnsstraff og ubetinget fengsel i de alvorligste sakene. Men vi har også innført noe som heter «narkotikaprogram med domstolskontroll». Her kan domstolene i samarbeid med hjelpeapparat og kriminalomsorg komme frem til en mest mulig skreddersydd reaksjon for den enkelte rusmisbruker. I den nye forskriften fra oktober i år skriver Justisdepartementet at formålet er «å være et alternativ til ubetinget fengsel for personer som ønsker å gjøre en innsats for å bryte et negativt handlingsmønster.»

LES OGSÅ LEDEREN: Tiden er overmoden for å reformere ruspolitikken

I tillegg har rettsapparatet særreaksjoner som ungdomsstraff til rådighet for ungdom mellom 15 og 18 år. Reaksjoner som kan gå ut på hjelp i behandlingsapparatet, tilpasset skolegang m.m.

Norske myndigheter har med andre ord store muligheter til å tilpasse reaksjoner til det enkelte tilfellet og med de rettssikkerhetsgarantier som er en liberal rettsstat verdig.

Hvorfor drømmer da våre stortingspolitikere om portugisiske tilstander uten politi og domstoler?

Trolig fordi det har vært hevdet med bred penn at den portugisiske legaliseringsreformen har virket positivt. Misbruket blant skoleungdom har riktignok gått opp viser tall fra 2011 (SICAD 2015), men ikke blant andre alderskategorier. Kriminalpolitiet i Lisboa rapporterer imidlertid at Portugal i dag fremstår både som et import- og transittland, hvor spanske grupperinger står for mye av den organiserte narkotikakriminaliteten.

Norsk politi advarer mot en avkriminalisering. Både fordi det vil gjøre at de mister muligheten til å fange opp barn og unge i faresonen og fordi en avkriminalisering sender signaler om at narkotika ikke er farlig.

I dag forteller politiet at ungdommer etter Stortingets vedtak sier: Er ikke narkotikabruk blitt lovlig nå da?

Kjære stortingspolitikere: Dere trenger ikke gå over bekken etter vann. Ikke avskjær politi og rettsapparat. Tenk på hvilket signal dere sender til norske ungdommer.

merethe.ranum@outlook.com