For å gjøre det enkelt for meg selv har jeg to nyttårsforsetter i år. Ta tran hver dag, samt fortsette den gode trenden jeg er inne i når det gjelder å bruke tanntråd og fluor. Hver kveld.

Dette siste blir nok tannlegen min glad for å lese. Skjønt, det kommer kanskje an på om han setter egen kontantstrøm eller min tannhelse høyest. Kjenner jeg ham rett, så lar han tennene mine gå foran.

Det gjelder å ikke legge lista for høyt. Ånden er villig, men kjødet er skrøpelig. Jeg kunne selvsagt lagt ambisjonsnivået noe høyere. Løpe maraton på tre timer og femten minutter. Ta et årsstudium i litteraturvitenskap. Slike ting. Vonde ting. Ting som er strevsomt. Som tar tid. Dyre ting. Men hvorfor plage meg selv med det, når jeg i bunn og grunn har det ganske fint og behagelig? Nei, du.

Og er det noe som man lærer etter hvert som man snubler gjennom dette som kalles livet, så er det blant annet følgende: Det finnes ingen snarveier.

Les også: Disse appene hjelper deg med nyttårsforsettene

Nei. Det gjør ikke det. Livet er hardt arbeid. Det kommer uten bruksanvisning. De fleste av oss vil være slanke, pene, smarte, ha en veltrent kropp, færrest mulig lyter, bort med bukflesket og ølmagen, huden skal være stram, og det meste kan fikses. Enten ved hjelp av egen svette, eller man kan kjøpe seg ut av problemene. Tror vi. Det siste er ofte en kortsiktig løsning. Hardt arbeid kan ofte gjøre vondt. Vi må forsake noe. Vi må slite. Det er tidkrevende. Men ting kommer sjelden av seg selv.

Noen av oss er utstyrt med et rått talent, det kan være seg innenfor idrett eller mer intellektuelle områder. Noen av oss er utstyrt med fysikk som en romersk gud eller gudinne og kan stappe inn på hva som helst uten at det setter synlige spor.

Nå vel. Alderen og gravitasjonskraften flytter gjerne våre kroppslige attributter litt sånn der vi ikke vil ha dem, det gjelder dessverre også for de fleste guder og gudinner. Til dere som er en del yngre enn meg: Nyt mens dere kan. Det blir verre. Langt verre.

Opptatt av debatt? Les også: Petter Northug, can you hear me? Jeg vil si tusen hjertelig takk – så langt!

Men tilbake til saken. Mange av oss søker etter snarveiene. Den enkleste veien til målet. Og noen av disse såkalte snarveiene framstår som smått komiske. For eksempel at man går ned i vekt ved å drikke en spesiell type kaffe som har samme literpris som heroin og skriveblekk. Vel. Tro det, den som vil. Og alle disse pulverkurene vi har sett opp gjennom årene. Svært mange går tilbake til gammel vekt en stund etter at pulverkuren er avsluttet. Det er – for de fleste – en sammenheng mellom kaloriinntak, bevegelse og vekt, og det er lett å falle tilbake til gamle synder.

Morsomt er det også å lese forskjellige treningsråd. En styrkeøvelse og tyve minutter i uka er nok. Jaha. Nok til hva da? Styrke hjertet? Sommerkroppen 2018? Få opp kondisen? Ikke vet jeg. Annet enn at for menn i min alder så trenger vi tyve minutter bare for å få smurt leddene, så, ja.

Når det gjelder utseendet finnes det knapt grenser. Henger puppene som tomme lommefor? Silikon. Rynker? Botox. Føler du et stigende savn etter lepper et sted mellom Donald Duck og pornobransjens skjønnhetsideal? Restylane. Er ikke bakenden litt i overkant smal? Kunne den ikke struttet mer, mon tro?

Mer debatt: Nachspiel hører ikke hjemme der seks til sju nabohus får forstyrret nattesøvnen

Se på Kim Kardashian og Triana Iglesias. Der snakker vi rumper! Men fortvil ikke – implantater kan være din vei inn i rumpehimmelen. Litt vinterblek? Solarium eller selvbruningskrem. Eller hva med en liten spraytan?

Vi lever i en tid der det naturlige gradvis blir mer unaturlig. Og mange steder sitter det noen og ler hele veien til banken. De er kjøpt og betalt av produsentene, eller vil selge deg sine egne merkevarer, og de sikler av iver etter å fortelle oss om den siste vidunderkuren. Som gir umiddelbare resultater, du slipper å anstrenge deg, men hei, ikke bli overrasket nå – billig er den neppe.

Ikke sjelden er disse snarveiene frontet av kjendiser som ikke er kjent for noe annet enn å være, ja nettopp, kjent. Og disse profetene har blitt våre moralske kompass og navigatører innenfor livets små og store utfordringer. Men vi lar oss ikke lure. Eller?

orjangreiff@hotmail.com

Hør våre kommentatorer snakke om sex, #metoo, ny regjering, kulturpolitikk og campus

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter