Første gang etter krigen Ap mistet makten i Trondheim var i 1975. Årsaken, slik mange så det, var en uakseptabel sammenblanding av politiske vedtak og næringsinteresser. Nå sliter Ap igjen med de samme utfordringene.

På 1970-tallet var det selskapet Ungdommens Egen Heim (UEH) som var Aps hovedutfordring. Helt siden 50-tallet hadde UEH stått for en betydelig del av boligbyggingen i Trondheim. Selskapet hadde tette bånd til arbeiderbevegelsen. Særlig ved utbyggingen av de mange områdene i Heimdalsbyen viste dette seg tydelig, samtidig som kooperasjonen nærmest fikk enerett til å starte butikker i de nye bydelssentrene.

Da det før valget i 1975 ble klart at boligbyggekjempen hadde store finansielle problemer og senere gikk konkurs, ble dette et alvorlig politisk problem for Arbeiderpartiet.

Les også: Ottervik vil ikke svare om gjenvalg

Antagelig var dette hovedårsaken til at de såkalt borgerlige partiene fikk flertall og at Axel Buch ble ordfører fra 1976. Buch var på mange måter en ganske utypisk politiker. Han var først og fremst forretningsmann og økonom. Og han var ganske skeptisk til at Høyre og mellompartiene den gang skulle klare å stable på bena et styringsdyktig alternativ. Men det ble fremforhandlet en politisk plattform som alle senere respekterte.

Også ved valget fire år senere fikk de samme partiene flertall, men da var spørsmålet om fortsatt trikkedrift blitt et hett politisk tema. Det få visste var at en av kandidatene på Fremskrittspartiets liste var trikkefører. Hun ble kumulert inn på sikker plass av mange av Arbeiderpartiets velgere. Da bystyret skulle konstituere seg og velge ny ordfører, ble det derfor overraskende Olav Gjærevoll (Ap) som trakk det lengste strået. Den perioden de borgerlige partier hadde makten i rådhuset ble derfor ganske kort ved denne anledning.

Les også: Stort skifte i Ap - unge stjerner forlater båten

Neste gang Høyre fikk ordføreren var i 1990, da Marvin Wiseth ble valgt. Da var det ikke velgerne som stemte ham frem, men aksjonsgruppen Bylista. De hadde som sitt fremste mål å opprettholde sporveisdriften i Trondheim. De hadde opprinnelig støttet Aps Per Berge som ordfører. Men Bylista følte seg overkjørt i samarbeidet med Arbeiderpartiet. Midt i perioden gjorde de derfor helomvending og støttet Marvin Wiseth. Hans personlige popularitet ble så stor at velgerne senere ga ham en oppslutning på over 40 prosent.

Nå har Rita Ottervik (Ap) snart sittet 16 år som ordfører. Det vil alltid medføre betydelig politisk slitasje, og for de fleste også en personlig belastning. Hun har ennå ikke fortalt velgerne om hun stiller til gjenvalg neste høst. Naturlig nok spekuleres det derfor i hvorfor hun så langt ikke vil si noe om dette. Det kan selvsagt være at hun er sliten, hvilket ville være høyst forståelig etter at hun har sittet lenger enn noen tidligere ordfører i byens historie. Eller hun vil se bedre kandidater enn de som har trådt frem som villige til å stå på Aps liste ved valget neste år. Det er i så fall fordi hun vil ha et sterkere team å støtte seg på etter at mange av de beste i bystyregruppen nå trekker seg. Et tredje alternativ kan være at hun, som enhver politiker som sitter i posisjon, vurderer om partiet hennes vil få velgernes tillit til en ny valgperiode med flertall.

Les også: Nå kan hele det politiske systemet i Trondheim endres

Arbeiderpartiet har to hovedutfordringer. Problemene rundt det mange oppfatter som Rune Olsøs sammenblanding av politiske og personlige økonomiske interesser, og de konsekvenser dette har fått for Aps bystyregruppe, er et «deja vu» fra Ungdommens Egen Heim-skandalen. Den andre hovedutfordringen er at samarbeidet med de andre partiene i rådhusets storkoalisjon knirker. Og Ap er ikke stort nok til å styre alene.

Politiske partier søker makt og innflytelse. Det er årsaken til at partier som egentlig ikke hører naturlig hjemme sammen med Arbeiderpartiet, ble med i storkoalisjonen etter forrige valg. Nå er det ingen tvil om at flere av dem vender blikket mot Høyre, som på meningsmålinger har vist at det ved valget kan bli byens største parti.

Les gjerne også: Åpner for Rødt-samarbeid i Trondheim

Sakene som nå kommer til debatt vil blant annet være behovet for styrking av eldreomsorgen, byutvikling, konkurranseutsetting for å få mer effekt av de kommunale kroner og de tiltagende gjeldsutfordringer kommunen vil stå overfor hvis alle politiske løfter og vedtak skal gjennomføres.

Det blir en spennende, og ganske sikkert tøff valgkamp.

Hør våre kommentatorer og gjest Per Olav Hopsø snakke om nytt Trøndelag, nytt Arbeiderparti og sommerferie

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten