Kan Frøya blir det nye Alta?

Frøya kan bli stedet der det virkelig store slaget står mellom bygging av vindkraft og bevaring av natur. På samme måte som Alta ble slagmarka om vannkraft mot natur for over 30 år siden.

Slaget om vindkraften står nå på Frøya. På slutten av 70-tallet sto kampen mellom vannkraft og natur i Alta. Uansett om demonstrantene på Frøya taper slaget, slik de gjorde i Stilla, kan kampen få stor betydning videre, skriver vår kommentator.   Foto: Morten Antonsen/Terje Bringedal

Lenkegjengen i Stilla ble til sist båret vekk. Sultestreiken foran Stortinget ble avsluttet, og demningen i Altaelva ble bygget. I mai 1987 ble kraftverket satt i drift. Selv om demonstrantene i Alta tapte, førte motstanden til at det ble lagt mer vekt på naturverdier i fremtidige konsesjonsbehandlinger, og det kom på plass en samlet plan for vassdrag og større vilje til å verne nye vassdrag mot utbygging. Ingen kan i dag si at aksjonene i Alta ikke hadde varig betydning for norsk energipolitikk. Det kan aksjonene mot vindkraft på Frøya og andre steder også få – etter hvert.