Debatt:

Tidvis minnes jeg på hvor marginalt det er at jeg faktisk lever

Oldemor ble gasset i hjel i Auschwitz. Fra tid til annen kommer det skremmende påminnelser som gjør min familiehistorie virkeligere for meg.

Jeg er norsk, trønder, jøde. Jeg har alltid følt meg som hvilken som helst annen trønder. Tidvis minnes jeg på hvordan deler av min historie er annerledes og hvor marginalt det er at jeg fortsatt eksisterer, skriver Nikolaj Kahn. Bildet er fra markeringen av 75 år siden frigjøringen av Auschwitz i forrige uke.   Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Den 27. januar i år var det 75 år siden frigjøringen av Auschwitz. Dette markerte slutten på nazistenes sadistiske utryddelsesprosjekt, der målet var å drepe flest mulig av de uønskede. Jøder, sigøynere, homofile og psykisk syke var alle ofre for denne målrettede drapsmaskinen. Fortsatt er det vanskelig å fatte dimensjonene av folkemordet.