Tirsdag møtes partene i Sør-Trøndelag tingrett.

For fire måneder siden ble studenten dømt i Sør-Trøndelag tingrett til 58 timers samfunnsstraff for datainnbrudd. Studenten tilsto at han hadde plassert ut en keylogger, en elektronisk enhet som avlytter tastetrykkene til brukeren, i forelesningsrom og på kontoret til en Hist-ansatt. Datamaskinene ble brukt både av faglærere og skolens administrasjon.

Studentens forklaring var at han ville komme inn på skolens lukkede datasystem for å fikse på egne karakterer. Det ble imidlertid aldri gjort noen endringer. I tingrettens dom står det at retten ser alvorlig på saken fordi han skaffet seg adgang til et system som også inneholdt personopplysninger om andre. Saken gikk som tilståelsessak i retten og studenten fikk derfor strafferabatt.

Kostbar forsinkelse

Den ulovlige avlyttingen ble oppdaget høsten 2014. Klagenemnda ved Hist annullerte studentens eksamensresultat i høstsemesteret og besluttet at han skulle utestenges for ett år. Felles klagenemnd for høgskoler og universiteter opprettholdt vedtaket.

Det er dette som er temaet i det sivile søksmålet som studenten har reist mot staten. Studenten krever en halv million i erstatning for tap av inntekt, og at han får beholde karakteren i faget han avla eksamen i. Pengebeløpets størrelse begrunnes med at utestengelsen har forsinket studiene, og at han dermed skal ha mistet inntekter fra yrkeslivet.

- Ikke eksamensjuks

Advokatfullmektig Grethe Alina Krogstad er mannens prosessfullmektig. I sluttinnlegget til rettssaken hevdes det at bruken av keylogger ikke skjedde i sammenheng med noen av fagene studenten tok høsten 2014. Krogstad mener derfor at høgskolelovens vilkår for juks ikke er oppfylt. Jukset har ikke skjedd «i forbindelse med» gjennomføring, eller eksamen, i det faget der karakteren ble annullert.

Dette sier loven om annulering og utestengning

- Hensikten var juks

Regjeringsadvokaten representerer staten og Høgskolen i Sør-Trøndelag i saken. I sluttinnlegget til retten fastholder advokat Håvard H. Holdø at vilkårene for annullering av karakteren og utestengelsen er oppfylt. Innbruddet i datasystemet som inneholdt eksamensoppgaver og sensorveiledning, skjedde med forsett. Hensikten var å jukse, mener Holdø. Utplasseringen av keyloggeren var egnet til å skaffe tilgang til informasjon som ville vært av stor betydning for de forestående eksamenene og prosjektoppgaven, hevder han.

Ifølge Holdø er det ikke et vilkår i loven at studentene har hatt, eller ville hatt nytte av informasjonen, til eksamen. Bestemmelsen omfatter også forsøk på juks, fordi studenten urettmessig forsøkte å skaffe seg en fordel, argumenterer han.

Avviser erstatning

Skulle Sør-Trøndelag tingrett komme frem til at vedtaket i klagenemndene er ugyldig, er Regjeringsadvokatens subsidiære påstand at det ikke er grunnlag for erstatning. Beløpets størrelse bestrides også. I vurderingen av ansvar og utmåling av tap, må det tas i betraktning at det er «sterkt kritikkverdige og straffbare forhold fra saksøkers side som har medvirket til reaksjonen fra Hist», heter det i sluttinnlegget. Staten krever saksomkostninger for den delen av saken som gjelder erstatning.

To overingeniører ved Hist skal vitne i saken for Regjeringsadvokaten. Det føres ingen vitner fra saksøkers side.