Rivingstillatelse for gamlekirka kom i 1994, men siden har det vært en lang ørkenvandring for å realisere en ny.

Håpet var en stund å ha den ferdig til 1000-årsjubileet for Olav den Helliges dåp i 2014, men også det røk. I går trommet imidlertid menigheten sammen til grunnstensnedleggelse for den nye kirka.

- Vi setter vår lit til entreprenøren som sier oktober neste år, sier pater og leder av byggekomiteen, Egil Mogstad.

Grunnsten uten nedleggelse

Katolikkenes overhode i Norge, biskop Bernt Eidsvig, velsignet det uferdige kirkebygget. Strengt tatt ble det ingen grunnstensnedleggelse, til det er ikke byggingen kommet langt nok. Men Eidsvig velsignet skrinet med tegninger av kirken, utgaven av årets mynter, en fersk utgave av Adresseavisen og dekretet fra biskopen, og ba om at de fremmøtte om å se det symbolske i det, selv om skrinet ennå en stund vil stå parkert i biskopens leilighet.

400-tallet møter 2015

Nykirka vil fylle rommet ved nordenden av Elgeseter bru på en helt annen måte enn den gamle. Eggen Arkitekter har hentet inspirasjon fra de første kirkebyggene på 400-tallet og kombinert det med modernistiske trekk.

For trafikken langs Elgeseter gate blir det frittstående 18 meter høye kirketårnet et landemerke. Hele det nye kirkekomplekset blir lagt litt skjevt i forhold til kvartalsstrukturen for å åpne seg mer mot byrommet, Erkebispegården og Nidarosdomen.

Mens den gamle kirken maksimalt kunne romme 180 mennesker, har den nye plass til nærmere 500. Hele komplekset med kirkerom, leiligheter og bibliotek er 4000 kvadratmeter stort. Prislappen ligger nærmere 100 millioner kroner. Det meste skaffet til veie gjennom gaver. Katolske menigheter i Tyskland bidrar mest med nærmere 30 millioner kroner.

Fullt hus

St. Olavs domkirke i Trondheim er den eneste domkirken, uansett kirkesamfunn, under bygging i Europa i dag. Mens mange kirkebygg i Norge står rimelig tomme, er ikke det en bekymring for biskop Eidsvig:

- Denne kirken kommer ikke til å bli tom. Alle våre kirker er fulle. I morgen skal jeg innvie en kirke av tilsvarende størrelse på Jessheim, sier biskopen.

52 prosent av menigheten i Trondheim er polakker, og andelen av innvandrere og flyktninger til sammen 85 prosent.

- Hvilke forventninger har du til den nye kirken?

- At den er stor nok til menigheten, at den er en vakker ramme om gudstjenesten og at den tilfører byen noe. Jeg synes den forsterker det kristne nærværet i byen, sammen med Nidarosdomen og den norske kirke som i lever i harmoni med, sier Eidsvig.

Fjerde katolske kirke i byen

Den første katolske kirken ble bygd av Olav Kyrre, Nidarosdomen var den neste, den forrige St. Olavs domkirke kom i 1973 og den fjerde kommer altså nå. Egentlig er det også en femte kirke når man inkluderer det som var Støren lokomotivstall som sto på samme tomt. Biskopen hadde bolig i smørehallen.

For å markere dagen i går kom også representanter fra kommunen, fylkeskommunen og andre kirkesamfunn. Blant hilsningene sa Geirmund Lykke fra Trondheim kommune at han gledet seg til at nykirka kom og kompletterte «halleluja-kvartalet» i Trondheim.

Himmelstrebende: Kirketårnet blir markant for den nye St. Olavs domkirke - som skal våre ferdig i oktober 2016. Foto: Eggen Arkitekter
Nærmere 500 personer får plass i nye St. Olav domkirke, over dobbelt så mange som i den gamle. Foto: Eggen Arkitekter
For Olav Müller (91) er det en drøm at den nye kirken endelig kommer. Her sammen med søster Lisbeth fra Mariaklosteret på Tautra. Foto: Jens Petter Søraa