For første gang er det påvist at belegget i kransårene reduseres gjennom trening.

- Dette er første gang innvendige ultralydbilder har dokumentert hvordan trening påvirker de viktige kransårene i hjertet. Pasientene hadde i gjennomsnitt ti prosent reduksjon av plakket inne i blodårene i løpet av 12 uker. Det er et meget gledelig funn, sier lege Erik Madssen ved Klinikk for hjertemedisin ved St. Olavs Hospital. Forskningen er en del av Madssens doktoravhandling.

Han påpeker at studien alene ikke er nok til å slå fast at utholdenhetstrening i stor grad kan redusere plakk i kransårene.

- Men vår studie støtter bevisgrunnlaget for at trening er en helt sentral del av behandlingen ved kransåresykdom, sier Erik Madssen.

Forskningsmiljøet ved NTNU/St. Olavs Hospital planlegger imidlertid en lignende treningsstudie for en større pasientgruppe som skal følges opp med trening i ett halvt år.

Tar flest liv

En tredjedel av alle dødsfall i verden skyldes hjerte- og karsykdom. Kransårene er pulsårene som omkranser hjertet og forsyner selve hjertemuskelen med blod. Alle de 41 pasientene som deltok i treningsstudien hadde kransåresykdom, enten i form av hjerteinfarkt eller angina pectoris. Samtlige var behandlet med innsetting av en eller flere stenter (tynne rør) i årene. Bare en uke etter inngrepet ble de satt i trening.

Én gruppe trente intervaller etter 4 X 4-modellen, høy intensitet (85-95%) i fire minutter, fulgt av fire minutter hvile osv. Den andre gruppen trente med moderat belastning i 48 minutter. Begge gruppene trente tre ganger i uka. Resultatene var identiske.

- 10 prosent reduksjon av avleiringene i blodårene i løpet av 12 uker er en betydelig effekt. Dette er avleiringer som har bygd seg opp i løpet av lang tid. Vi er spent på resultatene i den nye studien, sier Madssen.

- Er det realistisk med såpass hard fysisk trening som nettopp har hatt hjerteinfarkt?

- Ja. Vi har omfattende dokumentasjon på at det er trygt. Treningen er gjennomførbar for de aller fleste. Det var interessant å se at de som trente med 70 prosent av maksimal puls, hadde like gode resultater som de som drev intervalltrening. Men vanlig mosjon er sannsynligvis ikke nok. Man må bli svett og sliten.

- Enormt potensial

Ulrik Wisløff, professor og leder ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening ved NTNU, synes studien er veldig interessant.

- Dette viser det enorme potensialet med trening. Fysisk trening er effektiv som supplement til moderne hjertemedisinsk behandling.

- Kan bare 12 ukers trening redusere avleiringer som har bygd seg opp over mange år?

- Studien viser at det er mulig. Dannelsen av belegg i blodårene utvikles over år, men kan påvirkes gjennom endring i kosthold og aktivitetsvaner. Dette er nybrottsarbeid, studien trenger å bli bekreftet av større studier før det er aktuelt å innføre trening som standard for den kliniske praksisen, sier Wisløff.

Professoren mener Madssens studie er spennende også fordi den bygger på samarbeid mellom ulike fagmiljøer.

- Dette er et godt eksempel på hvordan fremtidig medisinsk behandling kommer til å bli: Et tettere samarbeid mellom tverrfaglig ekspertise fra fagområder som fysioterapi, trening, fysiologi, teknologi og medisin. På dette området er NTNU/St. Olavs Hospital internasjonalt ledende. Det lover godt for fremtidig forskning og pasientbehandling.

Trening som behandling: Lege Erik Madssen har vist at plakk i de viktige kransårene har en klar reduksjon etter 12 ukers trening. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Glad i St. Olavs: Dagrun Lien Reppe (57) setter stor pris på inngrepet og opptreningen etter at hun ble hjertesyk. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN