UDI har sendt brev til alle norske kommuner der de oppfordrer dem til å vurdere å drifte asylmottak selv.

Dette er status for Midt-Norge:

Utreder mulig drift:

Bjugn: Rådmannen utreder mulige lokaliteter. – Vi er på Robek-lista og risikerer oppsigelser. Dette ser vi på som en gyllen mulighet til å verne om våre ansatte. Hvis vi skal ha et mottak, så skal det være kommunalt, sier ordfører Ogne Undertun (Ap).

Leksvik: Utreder muligheten for mottak med 20 unge asylsøkere. Saken ble diskutert i formannskapet torsdag, men de avventer ytterligere informasjon fra rådmann. De rekker uansett ikke UDIs neste anbudsfrist 11. desember, opplyser ordfører Steinar Saghaug (H).

Oppdal: Kommuneeide Vekst anses som en mulig operatør for asylmottak. – Det er viktig at vi ikke bare er prisgitt andre aktører, sa ordfører Kirsti Welander (Ap) nylig.

Steinkjer: Administrasjonen utreder muligheten, men i forrige anbudsrunde kom de ikke frem til noe konkret. – Vi gjør en løpende vurdering, sier ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).

Ørland: Rådmannen utreder muligheten for kommunalt asylmottak – og for økt bosetting. Behandles politisk 17. desember. – Det er ingen spesiell boligmasse som peker seg ut, sier ordfører Tom Myrvold (H).

Les også: Hørte på nyhetene at grensa til Norge var åpen

Les også: Det var barneskrik å høre da asylsøkerne ankom Malvik mandag kveld

Veteranene utvider:

Levanger: Leira asylmottak åpnet i 1990. De har 130 vanlige plasser, samt 18 enslige mindreårige og en forsterket enhet. – Nå søker vi om å utvide tilbudet med 40 nye plasser for enslige mindreårige, sier ordfører Robert Svarva (Ap).

Sunndal: Her har de holdt på siden 1988, nå med totalt 364 plasser. 120 av disse plassene er etablert etter asylankomstene gikk i været. – Så har vi inne et anbud for 30 plasser som skal lokaliseres i Nesset, sier ordfører Ståle Refstie (Ap).

Tingvoll: Har drevet asylmottak siden 1997, nå med 150 plasser, med opsjon på 30. – Vi vedtok i kommunestyremøte torsdag at vi innfrir opsjonen og så tilbyr vi ytterligere 24 plasser, sier ordfører Milly Bente Nørsett (Ap).

Les også: Ny undersøkelse: Flest positive til asylmottak

Les også: Ordfører: UDI oppfører seg arrogant

Har fått vedtak:

Røros: Røros har fått godkjenning for 28 enslige mindreårige fra 1. januar. – Vi skal jobbe sammen med Røros rehabiliteringssenter. Vi er glade for å være med i førersetet, sier ordfører Hans Vintervold (Ap). Han varsler mulige utvidelser.

Har diskutert saken:

Adresseavisen har tatt en ringerunde for å lodde stemningen også andre steder:

Hitra: Her har en privat aktør nylig åpnet mottak. – Tidligere har vi hatt kontakt med Norsk Folkehjelp om et eventuelt samarbeid. Å gå videre på dette nå synes dessverre uaktuelt, ut fra vår kapasitet, sier ordfører Ole L. Haugen (Ap).

Overhalla: – Det har vært diskutert, men vi har ingen planer. Vår målsetting er å bli bedre på bosetting av flyktninger, sier ordfører Per Olav Tyldum (Sp).

Åfjord: – Vi skal ikke drifte selv, men det etableres et omsorgssenter for unge asylsøkere under 15 år, og her bidrar vi tett, sier ordfører Vibeke Stjern (Ap).

Verdal: – Vi ser det ikke som mulig med dagens rammebetingelsene. Det er en utbredt misnøye rundt hvor mye private tar ut i fortjeneste, så dette burde være et offentlig ansvar, sier ordfører Bjørn Iversen (Ap).

Les også: Asylkrisen fyller private lommer

Rissa: – Det har vært diskutert politisk, men vi ser det som uaktuelt nå, sier ordfører Ove Vollan (H).

Frøya: Kommunen var i informasjonsmøte med fylkesmann og UDI torsdag. – Jeg vil ta temaet opp i formannskapet neste uke. Blir det aktuelt med asylmottak, vil vi vurdere kommunal drift, sier ordfører Berit Flåmo (Ap).

Midtre Gauldal: – Rådmann har meldt inn noen lokaliteter, men vi ser det ikke som aktuelt å drifte selv, sier ordfører Sivert Moen (Sp).

Trondheim: – Det har vært diskutert på administrativt nivå, men vi har ikke tatt stilling til det, sier Reza Monajemi i rådmannens fagstab.

- Må regne med asylmottak

UDI Midt-Norge sier det er positivt at flere kommuner utreder mottak.

- Vi har utlyst 4000 til 6000 nye plasser. De aller fleste må regne med å få et asylmottak i nærheten. Så må man vurdere om man vil ha inn et privat mottak, eller om man vil ta regien selv, sier Tove Cecilie Fasting i UDI i Midt-Norge.

Les kommentaren: Velkommen til oss. Kanskje