«Elena» flyktet fra familien på grunn av vold og sterk kontroll. Etter flere år fra hverandre, har de nå tatt opp kontakten igjen.

Les mer: Statssekretæren: Vi har ikke gjort nok for ofrene

1.Vær tilgjengelig

Hjelpeapparatet må forstå hva du går gjennom. De må snakke med ungdommene, og stille opp for dem 24 timer i døgnet. Det verste er når du har flyttet til et nytt sted, og er hjemme alene.

- Når jeg var ute med andre kunne jeg være glad og ikke vise at jeg er lei meg, men når jeg dro hjem var jeg helt ødelagt, sier den unge kvinnen. Etter flere år fant hun gradvis tilbake til familien, og har nå jevnlig kontakt med dem igjen, sier den unge kvinnen, som ikke har vært en del av Konfliktrådets prosjekt.

Les mer om «Elena» - og om hvordan Konfliktrådet har arbeidet med saker som omhandler vold, trusler og kontroll i innvandrerfamilier i Trøndelag.

2. Sørg for et godt nettverk

- Hjelp den unge til å ha et godt nettverk hvis han eller hun flyttes til et annet sted. I en sånn situasjon er man veldig sårbar og kan fort havne i et dårlig miljø. Når man har det veldig vondt, kan noen fristes til dårlige å ta dårlige valg, som rus.

3. Skole og jobb

- Det er viktig å ha noe å gjøre, som skole eller jobb. Man kan fort stenge seg inne, eller være redd for å gå ut av frykt for at familien kan finne deg.

4. Oppmuntring

- Det er viktig at de får høre: Ikke gi opp, det går bra! Det kan bare bli bedre, og de må prøve å tenke positivt og ikke skylde på seg selv.

«Aisha» har under oppveksten følt hun har levd et dobbeltliv ute og hjemme. Hun har vært i kontakt med flere offentlige instanser. Hennes råd er:

5. Fast kontaktperson

- Jeg gjentok den samme historien om og om  igjen til forskjellige folk i barnevernet, uten at de var i stand til å hjelpe, sier hun. Hun skulle ønske hun fikk oppnevnt en fast kontaktperson som kunne følge saken hennes.

6. Flere med minoritetsbakgrunn

- Jeg husker psykologen min begynte å gråte da hun hørte om situasjonen min. Jeg tenkte: Nei! Selvfølgelig kan man ikke alltid styre tårene, men jeg ville helst ha snakket med en person som hadde kommet seg gjennom noe lignende, som forsto – og kunne hjelpe meg til å se fremover. Vise meg at det går bra, sier den unge kvinnen i 20-årene, som ønsker seg flere med minoritetsbakgrunn i hjelpeapparatet.

Adresseavisen har fått unikt innsyn i 16 saker som har vært en del av et nasjonalt pilotprosjekt om æresrelatert vold, kontroll og trusler ved Konfliktrådet i Sør-Trøndelag.