UDI har fått kritikk for å ha gått inn i altfor lukrative avtaler med hotell- og campingeiere over hele landet. Mange steder ville ha akseptert en pris på halvparten av det de får av UDI, har eksperter uttalt.

Les mer om det her: - UDI betaler en vanvittig pris for akuttmottakene

Forhandler ned prisene

Nå kuttes prisene på alle akuttplasser i Midt-Norge. I resten av landet går også prisene ned, bekrefter UDI sentralt:

- Gjennomsnittsprisen lå på rundt 780 kroner tidligere, mens de siste tallene viser en snittpris på rundt 700. Så dette er noe vi har jobbet med en stund, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

UDI Midt-Norge har frem til nå betalt rundt 700 kroner døgnet. Der er fire-fem ganger prisen på en permanent mottaksplass. Renhold og mat er inkludert.

- Alle stedene som har fått forlenget kontrakt med oss, har fått beskjed om at prisen må gå ned. UDI forslo 600 kroner, og det ble akseptert, sier Tove Cecilie Fasting i UDI Midt-Norge.

- Har kritikken vært bakgrunnen for forhandlingene?

- Det kan ikke jeg si så mye om. Det er interessant for oss å få ned prisene for å spare penger. Og så må vi huske på at avtalene ble inngått i en veldig presset situasjon, sier Fasting.

Forlenger til februar:

Disse stedene får sine kontrakter forlenget til februar, samtidig som døgnprisen går ned fra ca. 700 kroner til 600 kroner:

  • Atlanten turistsenter, Kristiansund

  • Kristiansund hotell/Astoria

  • Steinkjersannan, Steinkjer

  • Vikhammer camping, Malvik

Les også: Asylkrisen fyller private lommer

Avvikler 500 i Midt-Norge

På landsbasis avvikles 4900 akuttmottak-plasser nå i januar. Ca. 500 av disse plassene avvikles i Midt-Norge, på følgende steder:

  • Hemne hotell

  • Meråker Smelteverk Gjestegård

Beboerne i akuttmottakene som er avviklet, flyttes videre til ordinære mottak, blant annet i Steinkjer, på Hitra og i Kristiansund. UDI Midt-Norge står også nå midt i en anbudsrunde for nye ordinære mottak. De har fått inn 18 tilbud, blant annet i Trondheim, Melhus og Meråker.

- Vi er på befaring. Tanken var opprinnelig å gjøre vedtak i disse dager, men vi er noe forsinket. Det handler blant annet om at en del av de nye tilbyderne ikke har drevet asylmottak før, så det er flere ting å se nærmere på, sier Fasting.

Her kan du lese om hvordan flyktninger integreres

Oppdal turisthotell har fått noe forlenget kontrakt til redusert pris, men avvikles etter planen i slutten av måneden. Foto: Ingrid Skjøtskift, Adresseavisen
Stav hotell ble tømt for asylsøkere 10. desember etter bekymringsmeldinger fra blant annen flykeslegen. Kontrakten løp til og med torsdag. Foto: Rune Petter Ness
Vikhammer camping og motell har fått forlenget avtalen frem til starten av februar. De får en ny pris på 600 kroner i døgnet per beboer. Foto: Vegard Eggen