Stavanger: Mye gikk galt for Ida (17) etter at barnevernet for to år siden overtok omsorgen for henne. Etter å ha blitt kjent med funnene i Aftenbladets kartlegging av jentas liv etter at Karmøy kommune hentet henne ut fra morens hjem i januar 2014, har barnevernsjef Jakob Bråtå bestemt seg for å koble inn Fylkesmannen i Rogaland.

LES HELE  HISTORIEN HER

Bråtå har bedt tilsynsmyndighetene undersøke om norsk lov er brutt etter at Ida kom under offentlig omsorg som 15-åring. Barnevernsjefen sier til Aftenbladet at han i tillegg ønsker at Fylkesmannen skal gjøre en bredere evaluering for å avdekke forhold som ikke nødvendigvis bryter loven, men som burde vært gjort annerledes. Slik håper han at barnevernet kan lære noe av Idas sak.

- Vi har besluttet å gjøre en evaluering, og vi jobber konkret med det nå, sier Bråtå til Aftenbladet.

Tidligere klage

Fylkesmannen i Rogaland bekrefter at de har mottatt en henvendelse fra barnevernet på Karmøy om å gå grundig gjennom Idas sak.

- Karmøy kommune har bedt oss om å se på denne saken. Vi vil vurdere hvordan vi skal gå videre med anmodningen, sier konstituert avdelingsdirektør i helse- og sosialavdelingen hos Fylkesmannen i Rogaland, Åshild Vistnes van der Veen.

I mai i fjor klaget Idas mor til Fylkesmannen i Rogaland på behandlingen datteren hadde fått etter at barnevernet overtok omsorgen for henne. Henvendelsen førte til at det ble opprettet tilsynssak i begynnelsen av juni. Karmøy kommune har i en redegjørelse som ble sendt Fylkesmannen tre måneder senere, konkludert med at Ida «har blitt fulgt forsvarlig opp».

Ikke konkludert

Til tross for at Fylkesmannen har en målsetting om at tilsynssaker skal behandles ferdig innen fem måneder, er saken fortsatt ikke avsluttet.

- Slo tilsynsmyndighetene seg til ro med barnevernets egen konklusjon om at Ida var fulgt forsvarlig opp?

- Nei, at det har gått tre måneder siden vi mottok redegjørelsen fra Karmøy kommune uten at vi har konkludert, betyr ikke at vi har slått oss til ro med svaret. Det betyr bare at vi ikke har avsluttet behandlingen av klagen fra mor. Nå vil vi imidlertid se på den nye henvendelsen fra Karmøy kommune opp mot den ikke avsluttede tilsynssaken vi allerede har her hos oss før vi konkluderer. Omtalen denne saken nå får i media, kan også føre til opplysninger som vil få betydning for vår vurdering, sier Åshild Vistnes van der Veen.

- Men Ida, som var 16 år da mor sendte klagen for åtte måneder siden, blir myndig i september 2016. Hvorfor har mors klagesak blitt liggende tilsynelatende ubehandlet hos dere etter at Karmøy kommune sendte sin redegjørelse for mer enn fire måneder siden?

- Det går kanskje an å si at dette er en sak som kunne blitt prioritert frem i køen, men vi behandlet 90 tilsynssaker innenfor barnevernsområdet i fjor. Alle slike saker krever en viss saksbehandlingstid. Det som er viktig for meg å få frem, er at selv om det er gått tid siden vi mottok redegjørelsen fra Karmøy kommune, så har vi ikke konkludert med at Ida er blitt forsvarlig behandlet. Poenget er at vi ikke har avsluttet saken, sier van der Veen.

Ida hadde ifølge barnevernets rapporter ingen atferdsproblemer før mars 2014. Etter den første utageringen da hun plutselig fikk vite at hun skulle sendes bort fra Rogaland, gikk svært mye galt for Karmøy-jenta.

Minst 87 ganger det neste halvannet året ble hun utsatt for tvangsinngrep på institusjonene der hun bodde. 36 av inngrepene var fysisk maktbruk, som regel legging i gulvet.

94 forskjellige ansatte var involvert i tvangsinngrepene. Av disse var 58 forskjellige ansatte ved institusjonene enten direkte involvert i maktbruk mot Ida eller til stede da det ble brukt makt mot henne.

Håndjern

Politiet hadde minst 49 oppdrag knyttet til Ida. Minst 24 ganger ble hun lagt i håndjern av politiet. I tillegg brukte politiet ved flere anledninger sterkere maktmidler - som pepperspray, skjold, bodycuff, kroppsvisitering, strips på beina og spyttemaske. En gang ble hun ifølge et vitne siktet på med våpen.

Minst åtte ganger ble hun arrestert og tatt med til politistasjonen eller satt på glattcelle. Hun ble tiltalt for 26 straffbare forhold, de fleste skadeverk eller trusler og vold mot politi og personale.

Minst 79 ganger ble hun framstilt for medisinsk hjelp. På drøyt ett år ved en institusjon i Troms, var hun 42 ganger på sykehus eller legevakt. På under halvannet år var hun rundt 60 døgn på sykehus. Ved et tilfelle i slutten av mai 2015 ble hun lagt i reimer i syv timer på Ungdomspsykiatrisk seksjon i Tromsø.

Minst 40 ganger begikk hun selvmordsforsøk, tok overdoser med medikamenter, svelget glass eller skadet seg selv på andre måter.

Hun prøvde narkotika, trolig hasj, amfetamin, ecstasy og kokain.

Under barnevernets omsorg ble hun flyttet mellom sju ulike hjem.