Stavanger: Han mener myndighetene bør benytte muligheten til å bruke saken som en case for læring nasjonalt. Tidenes lengste avisreportasje, «Glassjenta», ble lansert i Aftenbladet lørdag, til enorm respons fra lesere og seere. Aftenposten, BT og Adressa publiserer hele reportasjen og nær 50 tilhørende videoer digitalt.LES HELE  HISTORIEN HER

Advokat Hetland har merket seg at barne- og familieminister Solveig Horne nylig nedsatte et utvalg som skal gjennomgå alvorlige saker der ungdom har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt. Målet er å avdekke mulige svikt i det offentliges håndtering, for å forebygge slike saker i fremtida.

- Jeg forventer at dette utvalget ser på Idas sak, sier Hetland til Aftenbladet.

- Hvorfor?- Fordi Glassjenta representerer noe Norge ikke har sett tidligere hva gjelder dokumentasjon av en barnevernssak. Mange har nå fått et innblikk i denne saken og jeg antar at det forventes svar på de mange spørsmålene saken reiser. Reportasjene avslører slik jeg ser det hvordan både barneverntjeneste, institusjoner, Bufetat, politiet, ungdomspsykiatrien og kontrollinstanser samlet svikter ei jente. Den avdekker også hvordan samarbeidet mellom disse aktørene må bedres. Dette er en unik mulighet til å dra lærdom av en offentlig dokumentert sak, sier Hetland.

Han ser positivt på at barnevernlederen i Karmøy etter å ha blitt forelagt Aftenbladets dokumentasjon på omfattende maktbruk mot Ida, har bedt Fylkesmannen i Rogaland om en gransking - også med tanke på læring. Men han reagerer på at Idas tilsynssak har blitt liggende i Fylkesmannens skuff i månedsvis.

- Det er trist at den som har ansvaret for tilsyn og kontroll, ikke klarer oppfylle minstemålet for saksbehandlingstid. Ida er jo snart 18 år, sier Hetland.