Adresseavisen fortalte tirsdag at siden 2007 er 57 barn forsvunnet fra Trondheim mens barnevernet forberedte tiltak i familien eller omsorgsovertakelse. I flere av sakene er det mistanke om fysisk mishandling, underernæring eller annen alvorlig omsorgssvikt. Ordfører Rita Ottervik ble orientert om saken allerede i november i fjor, av kontrollkomiteens leder Rolf Jarle Brøske (H) og nestleder Rune Olsø (Ap).

Ordføreren var ikke frisk nok til å la seg intervjue av Adresseavisen etter tirsdagens formannskapsmøte, men svarer på avisens spørsmål via e-post.

- Dette er veldig alvorlig og rører meg dypt. Å ta vare på barn som trenger beskyttelse og omsorg er den mest grunnleggende oppgaven samfunnet har. Det er viktig at vi nå kommer til bunns i hver enkelt sak, avklarer hva som har skjedd og hvorfor. Så må kommunen ha en full gjennomgang av hvordan vi håndterer slike saker, og finne ut hva vi kan gjøre bedre for at barn ikke forsvinner. Derfor er det nå en full revisjon på gang, og kontrollkomiteens leder har forsikret meg om at de vil utføre dette arbeidet så grundig som nødvendig og så raskt som mulig, skriver ordfører Rita Ottervik.

- Du ble orientert om saken 19. november på grunn av sakens alvorlighetsgrad. Hvorfor informerte du ikke formannskapet?

- Jeg ble varslet av komitélederen om saken, og at det var bestilt en forvaltningsrevisjon. Rådmannen bekreftet at det ikke var noen åpne saker. Formannskapet vil få fremlagt kommunerevisjonsrapporten når den kommer i mars. Vi må få all informasjon på bordet før vi behandler saken politisk, slik at vi kan ta grep og gjøre nødvendige endringer.

- Gjorde du noe for å følge opp saken og forsikre at evtuelle tiltak er satt i gang?

- Komitéleder hadde ingen konkret informasjon om åpne saker, hans informasjon til meg gjaldt saker som ikke lenger var åpne. Jeg sjekket selvsagt i tillegg med rådmannen og fikk beskjed om at det var ingen åpne saker. Komitéleder kom heller ikke tilbake med konkret informasjon som var aktuell for formannskapet før kommunerevisjonsrapporten. Så lenge dette var lukkede saker, er det min vurdering at formannskapet og bystyret bør få hele rapporten – med så mye informasjon som mulig – for å kunne diskuterer hvordan vi håndterer dette videre.

- Føler du deg trygg på at barnevernet har gjort alt de har kunnet i disse sakene?

- Vi må finne ut hva som har skjedd i hver enkelt sak og hva man eventuelt kunne gjort annerledes. Vi skal ikke slå oss til ro med noe før vi har hatt en full gjennomgang.

- Er du fornøyd med orienteringen du har fått fra rådmannen så langt?

- Det vil rapporten fra kommunerevisjonen vise.