Statens arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) faktabok om arbeidsliv viser at 100 000 kvinner i måneden utsettes for seksuell trakassering i Norge. Men hvor mange av disse som ender med politianmeldelse, er det vanskelig å fastslå. Professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Einarsen, har forsket på seksuell trakassering i over 20 år.

- Ingen sitter med informasjon om hvor mange av disse sakene som blir anmeldt. Men ut fra egen erfaring, så er det sjelden at sakene ender med straffeforfølgelse. Det skyldes blant annet at seksuell trakassering kan dreie seg om svært mange forskjellige handlinger. Det kan dreie seg om alt fra slengbemerkninger til voldtekt, sier han.

- Må ha gode systemer

En tidligere brannleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste er ilagt et forelegg på 12 500 kroner for svært grov beføling av en kvinnelig kollega under en sosial fagtur i Polen 21. mars i fjor. Han nekter for å ha gjort noe straffbart, og han vil ikke godta forelegget. Dermed vil saken havne i Sør-Trøndelag tingrett.

Einarsen forteller at han vet av svært få tilfeller av seksuell trakassering som har havnet på påtalemyndighetens bord.

- Men det betyr ikke at det ikke finnes saker som burde vært der. Seksuell trakassering vil alltid være brudd på arbeidsmiljøloven, og i noen tilfeller straffeloven, understreker han.

I første rekke må det være gode varslings- og klagesystem på plass hos arbeidsgiveren. I den aktuelle saken med brannlederen tok det rundt flere måneder fra hendelsen skal ha skjedd til brannsjefen i Trøndelag brann- og redningstjeneste ble varslet.

- Man må også ha tenkt på hvordan man skal håndtere en sak som faller innunder straffeloven. Slike systemer er det dessverre få virksomheter som har. Det har ikke vært tradisjon i norsk arbeidsliv, sier han.

Rita Ottervik mener det er spesielt viktig med trygge rammer i yrker med få kvinner

- Har undersøkelsesplikt

Dersom forholdet har skjedd innenfor rammene til arbeidsforholdet, som for eksempel en fagtur i regi arbeidsgiver, så må arbeidsgiver ta stilling til om de skal politianmelde saken eller ikke, mener Einarsen. Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste fortalte Adresseavisen at han i samråd med styret ikke ville anmelde saken. Saken ble politianmeldt av kolleger av den fornærmede kvinnen i november i fjor.

- Å utvikle system for hvordan man skal håndtere slike saker kan virke forebyggende og bevisstgjørende, sier han.

Forskeren understreker også at arbeidsgiver etter arbeidsmiljøloven har undersøkelsesplikt ved grunn til mistanke om seksuell trakassering, uavhengig om offeret har meldt fra eller ikke.

- Foregår det noe som er innenfor arbeidsforholdet, så skal arbeidsgiver håndtere det. Det er helt uavhengig av en politianmeldelse, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Professor i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Einarsen, mener det er viktig at arbeidsgivere har gode system for hvordan de skal håndtere seksuelle trakasseringssaker som blir politianmeldt. Foto: UNIVERSITETET I BERGEN