Tilfeldige hytteeiere Adresseavisen møter på gata i Trondheim, regner med at hvert hytteopphold koster dem dyrt. Flere har tenkt på at det kanskje kunne være mulig å leie ut, men har ikke satt sett inn i det, eller vil helst bruke hytta selv.

Nå vil folk leie i stedet for å eie påskehytta, skriver Adressa. En ny trend er at mange vil leie i stedet for å eie familiehytte på påskefjellet. Vi har møtt fem tilfeldige hytteeiere:

Svein Skjervold

Svein Skjervold har hytte på Nerskogen. Foto: Aagot Opheim

- Vi reiser på hytta fredag i palmehelga og blir der til 2. påskedag. Vi pleier å gjøre det slik, sier Svein Skjervold. Han forteller at familien bruker hytta veldig mye, og anslår at de er der cirka 100 døgn i året.

- Vi trives der. Jeg har kone fra Rennebu og har slekt og venner der. Han forteller at de pleier å være mellom ti og 14 personer på hytta. Der samles barn, søsken, foreldre og svigerforeldre. Døgnprisen har de ikke regnet på, og utleie har aldri vært noe tema for familien.

- Det er godt å komme seg bort fra byen. Om vinteren bruker vi hytta til å gå på ski. Sommer og høst er det fotturer.

Arne Slettvold

Arne Slettvold har fritidshus i Vesterålen. Det er barndomshjemmet hans.

Barndomshjemmet hans i Vesterålen er blitt feriehus.

- Vi skal dit i påsken, men vi bruker det altfor lite. Det er for langt å dra for helgeturer.

Arne Slettvold forteller at de er der i påsken, en uke i sommerferien, avhengig av barn og barnebarn og gjerne også en uke på høsten.

- Vi har tenkt på å leie ut, men har ikke kommet så langt. Siden det er barndomshjemmet mitt er det så mye som må ryddes og flyttes ut før vi kan leie ut. I området er det mange som leier ut rorbuer både sommer og vinter til fiske og hvalsafari.

Dersom han skulle finne på å leie ut, ville han satset på langtidsleie og ikke en og en uke. Det tror han vil bli for tid- og arbeidskrevende.

Døgnprisen har han ikke regnet på.

- Det har jeg ikke turt å gjøre. Det er jo mange faste kostnader ved å ha huset som strøm og kommunale avgifter. Jeg får vondt i meg om jeg hadde funnet det ut.

Hege Kristin Høyem

Hege Kristin Høyem har hytte i Hitterdalen mellom Røros og Brekken.

Hun er usikker på om de skal på hytta i påsken, men regner med at det i alle fall blir noen dager og har absolutt ikke tenkt på utleie.

- Antakeligvis skal vi på hytta i påsken, men det er litt usikkert på grunn av turnusjobbing, sier Hege Kristin Høyem som har hatt hytta siden 2011. Familien har ikke regnet på døgnprisen. Hun vet derfor ikke hva det koster for familien hver gang de bruker hytta. For henne er det viktigere å ha en hytta å dra til når det passer.

- Rekreasjonen vi får på hytta betyr mye, sier hun.

- Vi bruker hytta veldig mye i sesongen som varer fra februar til desember. Midtvinters har vi en pause fra hyttelivet.

Jøran Sand

Jøran Sand har hytte ved sjøen på Hitra.

Familien skal som vanlig på hytta i påsken. Han forteller også at familien bruker hytta mye.

- Om vinteren er det en gang i måneden. Om sommeren er det hver helg.

For 17 år siden kjøpte de en gammel hytte, rev og bygde nytt.

- Vi trenger pustehullet. På hytta gjør vi mye det samme som hjemme, men vi er mer ute. Vi bruker både marka og sjøen og har en liten båt med påhengsmotor. Den bruker vi for å dra opp fisk.

Han regner med at det koster familien rundt 1000 kroner døgnet hver gang de bruker hytta. Men de har ikke tenkt seriøst på å leie ut.

- Der er det ei sperre. Det virker litt utrygt med tanke på skader, tilstanden på hytta etterpå og eventuelle erstatningsoppgjør. Men jeg har ikke sjekket forsikringsordninger eller hvordan vi burde gjøre det.

Annette Schjerven

Anette Schjerven har hytte på Jylland i Danmark

Annette Scherven bor i Bergen, men er i Trondheim for å delta i NM i janitsjar, samt besøke sønnen som studerer i Trondheim. Hun er halvt dansk og har derfor hytte der.

- Vi bruker det de fleste feriene og skal dit i påsken. Vi har feiret jul der og drar dit av og til på helgeturer.

Hun forteller at de har hytte ved Danmarks flotteste strand, men har bestemt seg for at de ikke skal leie ut.

- Vi bruker den så mye selv.

Hun regner med at familien har 50 000 kroner i årlige utgifter på å ha hytta. Det går til strøm, avgifter og vann som er dyrt i Danmark.

- Hytta er base for utflukter. Det er strandliv og turgåing eller turer for å se oss omkring. Ellers er det alltid noe som må ordnes og fikes eller hagearbeid som må gjøres.