– Du bør både tenke på hva du har lyst til å gjøre, hva du interesserer deg for, men også hvilke muligheter du får på arbeidsmarkedet. De aller fleste med høyere utdanning går ut i jobb, men ikke nødvendigvis med en eneste gang, sier Sørbø.

LES OGSÅ: NTNU blir størst på informasjonssikkerhet

15. april er datoen da mange må bestemme seg for hva de skal gjøre til høsten, og muligens også hva de skal gjøre i flere år fremover i tid. Det er ikke bare søknadsfristen for utdanning ved universiteter og høgskoler som går ut den 15. april, men også fristen for å søke seg til fagskoler og utdanning i Forsvaret. Av trygge utdanningsvalg trekker Sørbø frem helsefag og lærerutdanningene.

– Samfunnsvitenskap, økonomi og administrasjon, og humanistiske fag er områder der konkurransen er større om jobbene. Her kan det være litt vanskeligere å få den jobben man hadde sett for seg på forhånd. Kanskje må man gå en liten periode som arbeidsledig før man finner seg jobb.

Sørbø er likevel tydelig på at jobbmulighetene i Norge er gode, og at den sikreste veien til å få seg jobb går gjennom å ta en utdanning.

– Det er også et behov for de med realfagskompetanse. Selv om flere ingeniører har vansker med å få seg jobb nå, må man tenke tre til fem år frem i tid. Det kan også være lurt å vurdere yrkesfag, man trenger nødvendigvis ikke en bachelorgrad for å sikre seg en god jobb.

LES OGSÅ: Flere trønderske ungdommer velger helsefag

Fagskolene

Alle som har tatt fagbrev i et yrkesfag, har fem år med relevant praksis uten fagbrev, eller som skal ta fagbrev til sommeren har muligheten til å søke seg inn på en av de 35 fagskolene rundt om i landet.

– Hvis du er lærling nå, men skal ta fagbrevet til sommeren, vil jeg absolutt anbefale å søke videre utdanning på en fagskole. Den ekstra kompetansen du får her gir gode fordeler senere i yrkeslivet, sier Bjarne Grefstad ved Nasjonalt opptakskontor for fagskolen

LES OGSÅ: Fagbrev mer etterspurt enn universitetsgrad

Det er ikke bare nyutdannede lærlinger som kan søke seg til fagskolene.

– Ofte er det mange som har vært ute i jobb en god tid som bestemmer seg for å bygge på med litt ekstra kompetanse, sier Grefstad.

Noen av de teoretiske fagene på fagskolen dekker en del av de kravene som stilles for å bli mester i et fag.

– Jeg vil også nevne at det kan være mulig å få godkjent fag fra fagskolen på utdanninger ved høgskoler og universiteter. Dette gjør at du kan korte ned studietiden på enkelte studier med opp til to år, sier Grefstad.

Forsvaret

– En utdanning i forsvaret gir deg en erfaring du ikke får noe annet sted. Du får tidlig lederansvar. I tillegg får du en kombinasjon av teori og praksis som få andre utdanninger kan tilby, sier Kaptein Eivind Byre ved forsvarets mediesenter.

Hos forsvaret finnes flere utdanningsmuligheter, både teoretiske og praktiske.

– Ønsker du å bli ingeniør har Forsvaret flere ingeniørlinjer ved ulike skoler, og om du vil ha en ekstra utfordring kan du søke på Forsvarets etterretningshøgskole, sier Byre

LES OGSÅ: Kvinner kan utgjøre én av tre i førstegangstjenesten

Gjennom Forsvarets etterretningshøgskole vil du blant annet lære et nytt fremmedspråk, og i år er dette språket arabisk.

– De som søker utdanning i Forsvaret vil få en innkalling til Forsvarets opptak og seleksjon (FOS), som blir gjennomført i sommer. Under FOS foretar vi intervjuer, tester av fysiske og teoretiske ferdigheter, og så har vi også en feltuke. Det lønner seg å stille godt forberedt, sier Byre.

For å kunne ta utdanning i Forsvaret må du ha fullført sesjon del 1 og bestått sesjon del 2. Det er ikke et krav å ha gjennomført sesjon del 2 før du søker 15. april.

Folkehøgskolene

– For dem som ønsker en pause fra vanlig skolegang kan et år på en folkehøgskole være nyttig, sier Marit Asheim, informasjonsrådgiver for folkehøgskolene.

Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist. Har kan man søke helt frem til studiestart som er i slutten av august.

– Selv om vi ikke har noen søknadsfrist vil jeg anbefale å søke så tidlig som mulig. 2016 ser ut til å bli et rekordår, og mange av folkehøgskolene begynnere allerede å bli fulle, sier Asheim.

Både forsvaret og folkehøgskolene gir to tilleggspoeng som kan brukes hvis man vil søke høyere utdanning neste år.

LES OGSÅ: Rekordmange har takket ja til å starte på folkehøgskoler til neste skoleår

Det er viktig å bruke god tid på å finne ut hva man skal søke på forteller Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAV. Foto: Ingar Næss