Nå er han på norgesturné og onsdag snakket han til fullsatt sal i Pinsemenigheten Betel i Trondheim

41-åringen fra North Carolina er tredje generasjon Graham som snakker herrens ord. Bestefaren er den verdenskjente baptistpastoren og forkynneren Billy Graham (97). Rundt 230 millioner mennesker skal gjennom årene ha deltatt på hans vekkelsesmøter. Han regnes også som far til den verdensomspennende Lausannebevegelsen. Will er en av hans 19 barnebarn.

– Jeg håper han er stolt av meg. Han forteller meg at jeg skal følge Jesus hver dag og sette Jesus først i alt jeg gjør, og det vil aldri gå galt med det. Og han har rett, sier 41-åringen.

Råd fra bestefar

Vi møter ham og følget på Scandic Nidelven i Trondheim sammen med en journalist fra Korsets seier, pinsebevegelsens hovedorgan. Før intervjuet ber vi en bønn i takknemlighet for møtet med Graham og med håp om gode og inspirerende artikler både i regionavisen og det kristne bladet. Det er Grahams første tur til Norge. Han forteller om et godt møte med kirkelige ledere i Tromsø og et bra møte med en «good crowd» og god respons i salen.

LES OGSPÅ: Predikant med mange alter egoer

Han har jetlag etter å ha kommet nærmest direkte Australia. For selv om internettet og sosiale medier har forandret verden, også evangeliseringen, gjelder det fortsatt å reise rundt og møte folk ansikt til ansikt. Men ikke for enhver pris. Bestefar Billy Graham har gitt barnebarnet et råd:

– Han har sagt: «Tal mindre. Ikke på kristne møter, de er viktige. Men det er mange ting du ikke må være med på, som konferanser eller bursdagsfester. Bruk tid med familien», sier Graham.

Billy Grahams første tur til England gikk med båt, og kommunikasjonen var langt vanskeligere da han var aktiv, uten internett og smarttelefoner. En gang var han borte i seks måneder i et strekk. Barnebarnet sier at bestefarens utstrakte reisevirksomhet påvirket familien og at bestefaren har hatt mye dårlig samvittighet fordi han var så mye borte. Men ingen av barna har klandret ham for det.

– De ser kallet han hadde i livet og de har gjort sine egne valg i sine liv, sier han

Himmel eller helvete

Will Graham har reist verden rundt og ser at alle mennesker har de samme grunnleggende behovene. De leter etter kjærlighet, glede og suksess. Han er ikke i tvil om at Gud er løsningen.

– Det så mange mennesker som er ulykkelige. Noen har ødelagte ekteskap. Andre prøver å få ekteskapet til å fungere, eller de prøver å finne kjærlighet og lykke. Men hver gang de prøver, mislykkes de. Jeg tror at når du setter Jesus først i livet, så vil alle disse tingene falle på plass. Det betyr ikke at hver dag i mitt liv er fylt av glede, at jeg blir rik, eller at jeg aldri har problemer. Men alt i alt er jeg lykkelig, for jeg har en plan og mening i livet mitt som Gud vil styre.

Han sier han vil fortelle folk om Jesus Kristus fordi det evige liv og sjelen deres står på spill.

– Du vil til slutt bo på en plass kalt himmelen eller en plass som heter helvete. Når kroppen vår dør, fortsetter sjelen vår, enten med Gud eller uten Gud. Og det er for evigheten. Det siste jeg ville for deg er at du må leve evig separert fra Gud, sier Graham fra skinnstolen i hotellobbyen.

Om synd og begjær

Men perfekte blir vi aldri – selv ikke pastoren. Han har gjort mange ting han har angret på, og det kommer til å skje igjen.

– Jeg har sett på kvinner med begjær, jeg har stjålet ting, jeg har jukset og løyet. Jeg har ikke drept noen, men jeg har tenkt hatefullt på andre. Og bibelen sier at om jeg hater min nabo er det som å begå mord. Og jeg kan være veldig egoistisk, jeg tenker mye på meg selv, mer enn jeg burde. Mange gjør det, og det er slik verden er. Men Jesus forsøker hele tiden å lære meg å elske andre mer enn meg selv. Og det er en glede å gi noen en gave, spesielt når det ikke er fortjent, sier Graham.

Han forstår at folk kan tvile og at valgene kan være vanskelige.

– Jeg tviler ikke på Gud eller hans kjærlighet til meg, men jeg kan også tvile på valgene jeg skal gjøre. Men når vi gir oss over til Gud, vil han snakke til oss om disse tingene. Det kristne livet er den beste måten å leve på og Jesus er det eneste håpet for menneskeheten, sier Will Graham.

Fullt hus

Det er forventet fullt hus i Betel og folk oppfordres til å komme tidlig for å sikre seg plass. For å øke kapasiteten i møtelokalet ble det i går montert videokamera i storsalen og satt opp storskjerm i kjelleren der møtet vil overføres.

– Jesus er det eneste håpet for menneskeheten. Hvis vi vil ha en bedre verden tror jeg den beste måten å gjøre det på er å overgi seg til Jesus Kristus. Han er en av de største lærerne noensinne, sier Billy Grahams barnebarn. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen
Billy Graham taler i Los Angeles i 2004. Foto: Scanpix
Billy Graham Foto: Scanpix