Mandag møtes 30 urbefolkningsgrupper i Trondheim for å diskutere betydningen av dem.

Sannhet, helbredelse og endring er tema for urfolkskonferansen som arrangeres av Samisk kirkeråd og Kirkenes verdensråd.

Må løse traumene

- Situasjonen for urfolk mange steder i verden er at det ligger en koloniseringshistorie som kaster skygger inn i nåtiden, sier Tore Johnsen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.

Sametinget arbeider for at det skal etableres en sannhets- og forsoningskommisjon som kan kartlegge konsekvensene av fornorskingen i de samiske områdene.

- Folk vet knapt hva som har skjedd. Om overgrepene. Dermed forstår de heller ikke behovet for opplysning, sier Johnsen om det norske folk, men også om egen urbefolkning, samene.

- Traumer som ikke behandles individuelt og kollektivt, videreføres til neste generasjon. Problemene blir med, men nøkkelen til å løse dem har vi ikke.

En smertefull arv

Derfor er det hentet frem en rekke eksempler på urfolks utfordringer som skal presenteres på konferansen. Ett eksempel er fra Canada hvor indianerbarn over flere generasjoner ble sendt vekk fra sine hjem til internatskoler. Her ble det opprettet en sannhets- og forsoningskommisjon som besøkte indianere over hele landet og lyttet til dem og deres historier og opplevelser.

- Disse barna ble avskåret sin kontakt med foreldre, familie og sitt lokalsamfunn. Kommisjonen konkluderte med å kalle dette et kulturelt folkemord. Denne politikken førte også til at foreldre ble frarøvet muligheten til å være omsorgsgivere og oppdragere. I løpet av flere generasjoner mistet de evnen til å være foreldre.

En av kommisjonærene fra Canadas Sannhets- og forsoningskommisjon kommer til Trondheim for å foredra.

- Ringvirkninger som vold og sosiale problemer er store for samfunnet. Og dette er det lett å finne eksempler på også i Norge. Se bare på Tysfjord, hvor VG har avdekket overgrep på barn i generasjoner og hvor samfunnet ikke har reagert, sier Johnsen.

Populær urfolkskonferanse

156 konferansedeltakere fra 29 land og 30 urbefolkninger er representert i Trondheim 20.–21. juni for å samtale om forsoningsprosesser og urfolk.

- Vi er overveldet over interessen. Tiden er moden for en fordypet samtale om behovet for forsoning mellom urfolk og storsamfunn, sier Tore Johnsen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.

Målet har vært å bringe sammen grasrot, aktivister og ledere både i og utenfor kirkene – både urfolk og ikke-urfolk – til en fordypet samtale om forsoning.