Søker man etter overnattingssteder i Trøndelag på Airbnb sine nettsider, finner man leiligheter, eneboliger, seilbåter og hytter til leie. Én av dem som leier ut gjennom Airbnb, er Benedickte Aasen (24). I vår kjøpte hun ei hytte ved Jonsvatnet sammen med samboeren.

- Siden vi begge er unge, fant vi ut at vi skulle leie den ut for å kunne betjene lånet. Så det var rett og slett av økonomiske grunner vi bestemte oss for å legge den ut på Airbnb, sier Aasen.

Hun forteller at hun selv leier gjennom tjenesten når hun er ute og reiser. Da de fikk et eget sted, ville de benytte seg av muligheten til å leie ut selv.

- Airbnb er veldig enkelt å bruke og det føles trygt at man har anledning til å ha kontakt med folk på forhånd. Mange som kommer hit har benyttet tjenesten før. Da har man mulighet til å sjekke hvilke anmeldelser de har fått fra andre utleiere.

Hytta har verken innlagt vann eller strøm. Det er nytt for mange av de utenlandske som leier hytta ved Jonsvatnet.

- Det er relativt vanlig for nordmenn. De utenlandske som har leid her syns det var rart å hente vann ute og å lage mat over vedovn. Det er annerledes, men kanskje også nettopp det som de syns er spennende.

Tror på delingsøkonomien

I april publiserte Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) en rapport om nordmenns holdninger og erfaringer knyttet til delingsøkonomi. I rapporten kommer det frem at nordmenn har tro på delingsøkonomien, men at det fremdeles er få som er aktive brukere av delingstjenester. En av forskerne bak rapporten, Ingrid Kjørstad, forteller om hvorfor folk benytter delingstjenester.

- Grovt sett oppgir omtrent halvparten av de få som benytter slike tjenester at de gjøre det for å spare penger, det gir dem spenning å prøve ut nye tjenester, samt at de benytter delingstjenester av hensyn til miljøet, sier Kjørstad.

For noen er også økt tilgjengelighet på tjenester og muligheten for å møte andre mennesker viktig.

Bedre utnyttelse av ressursene

Arne Marius Skillingstad leier ut både seilbåt og egen leilighet i Trondheim. Han forteller at han og samboeren stort sett er borte i helgene, og at det derfor føles unødvendig å la det stå tomt.

- Det som er avgjørende for min del og hovedgrunnen til at jeg leier ut, er at jeg vil bidra til mer effektiv utnyttelse av de ressursene som allerede finnes. Kanskje vi kan slippe å bygge flere hoteller på den måten. Det handler om å utnytte verden bedre rett og slett. Selvfølgelig er det ikke feil at man også tjener litt penger på det, sier Skillingstad.

Han mener at det gir trygghet at de leier ut gjennom en stor organisasjon, og forteller at de leier ikke ut til noen som ikke har flere gode anmeldelser fra andre verter.

- Det er likevel selvfølgelig en viss risiko ved å leie ut. Nå eier vi en leilighet på 80 kvadratmeter. Hadde jeg derimot hatt et stort hus, er jeg ikke sikker på om jeg ville tatt sjansen på å leie det ut. Det blir for stor risiko.

Airbnb i Norge

Airbnb har utarbeidet en oversikt over Airbnb-utleie i Norge for perioden 1. januar 2015 til 1.januar 2016. Ifølge denne oversikten er det 7900 aktive Airbnb-verter i Norge. I løpet av det siste året har 197 000 gjester leid overnatting i Norge, samt har 205 000 nordmenn vært Airbnb-gjester. I oversikten kommer det frem at en typisk vert tjener 21 700 kroner årlig på å drive med utleie gjennom tjenesten.

Sosialt

Ingemar Moen leier også ut en seilbåt til overnatting. For hans del er Airbnb-utleie sosialt.

- Først og fremst leier jeg ut fordi jeg synes det er en fin måte å bli kjent med folk på. Jeg har blitt godt kjent med mange av dem som har leid av meg, og jeg har nå venner over hele verden som jeg kan reise til og besøke. Det bidrar jo selvfølgelig også til litt ekstra inntekter, men i hovedsak er det den sosiale biten som gjør at jeg velger å leie ut.

Moen har erfaringer med flere ulike typer delingstjenester før han ble medlem av Airbnb for fire år siden.

- Det startet for min del med at jeg jobbet på en vingård i Australia for kost og losji i to måneder. Jeg syntes det var en fin måte å treffe folk på. I stedet for bare å være turist, ble jeg kjent med lokalbefolkningen.

Føles trygt

I Jøldalen leier Anders Stene ut familiens klassiske seter. Den er ikke ofte i bruk og Stene bestemte seg derfor for å prøve utleie gjennom Airbnb.

- Jeg tenkte at kanskje flere ville kunne dra nytte av å benytte seg av seteren. Jeg ønsker å gi folk anledning til å oppleve Trollheimen ved å leie den ut, forteller han.

Stene har drevet med utleie gjennom Airbnb i et år og har gode erfaringer med tjenesten.

- Det er betryggende at tjenesten tilbyr forsikring og en ryddig betalingsløsning. Det oppleves trygt selv om man leier ut til fremmede.

Hytta ved Jonsvatnet har verken innlagt strøm eller vann. - Det er vanlig for nordmenn, men uvant for de utenlandske som leier her, sier Aasen. Foto: Benedickte Aasen
Forsker ved SIFO, Ingrid Kjørstad, har studert nordmenns holdninger til delingsøkonomi. Hun forteller at 42 prosent har hørt om Airbnb, men kun åtte prosent av dem er registrerte medlemmer av delingstjenesten. Foto: Ingrid Kjørstad
Anders Stene mener Airbnb blir stadig mer populært i Norge og velger derfor å satse på tjenesten. Foto: Anders Stene