Nylig konkluderte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag med at legevakten i Trondheim har gitt uforsvarlig helsehjelp til en kvinne som ankom legevakten sammen med sin mann. Hun skal da ha hatt kraftig hodepine, trykk på høyre side av hodet, synsforstyrrelse, prikking i høyre fot, lammelse/kraftløshet i høyre hånd, kvalme/brekninger og problemer med å forstå hva som ble sagt.

MR sa hjerneslag

Ifølge klageren var legen mest opptatt av kvalmen hennes, noe hun fikk en sprøyte kvalmestillende for. Pasienten ble henvist til en seng på gangen og så sendt hjem – siden dette dreide seg om migrene. Pasienten hadde ingen kjent migrene fra før.

Ti dager senere viste MR-bilder at hun hadde hatt hjerneslag.

Fylkesmannen sier i sin vurdering at hodepine, kvalme og svimmelhet ga grunn til å tro at det kunne vært en alvorlig årsak. I tillegg kom det at mannen har fortalt at hun skal ha hatt vansker med å ta imot beskjed, at hun gjentok seg selv og hadde vansker med å bruke mobiltelefon.

«Hos en ellers frisk kvinne burde dette gitt mistanke om en alvorlig tilstand», heter det.

At kvinnen hadde bihulebetennelse, mener Fylkesmannen ikke kunne forklare hennes tilstand.

- Kan bli store konsekvenser

Det sentrale for Fylkesmannen er ikke om det ble stilt riktig diagnose, men om undersøkelsen og tiltak var som forventet: «For legene som arbeider på legevakten er det sentralt å avklare om pasientene de møter har behov for innleggelse eller ikke», heter det.

Pasienten burde vært vurdert og undersøkt ytterligere, - og dermed sendt til undersøkelse ved St. Olavs, mener Fylkesmannen.

Ved vurdering av om behandlingen har vært forsvarlig skal det legges vekt på om svikt i behandlingen kan medføre konsekvenser for pasienten. Selv om sannsynligheten for at en kvinne i hennes alder kan få hjerneslag er liten, kan konsekvensene bli store. «Samlet sett vurderes behandlingen å avvik så klart fra god praksis at den ikke var forsvarlig», skriver Fylkesmannen. De mener dermed det foreligger brudd på helsepersonellovens paragraf 4.

Rutinene sier henvis

Legevakten har selv opplyst at etter egne rutiner så skal pasienter med hodepine og nevrologiske utfall henvises til sykehus. Fylkesmannen påpeker at å ha vansker med å motta beskjed og å bruke mobiltelefon, er klare nevrologiske symptomer, som burde tilsi at pasienten ble henvist videre.

Han anbefaler legevakten å ta utgangspunkt i denne saken og gjennomgå rutinene for informasjon og oppfølging av legene.

Legevakten i Trondheim er en felleslegevakt for Klæbu, Malvik, Melhus, Midtre Gauldal og Trondheim.

- Tragisk sak

Kommunaldirektør for helse i Trondheim kommune, Helge Garåsen, har også lest Fylkesmannens avgjørelse.

- Dette er en tragisk sak hvor det går frem at det er gjort en feilvurdering fra legens side.

- Kan ikke feilen også ligge på systemnivå med tanke på problemene som har vært ved legevakten de siste årene?

- Slik jeg leser denne avgjørelsen har ikke dette noe med systemutfordringer å gjøre, men er en beklagelig feilvurdering, sier Garåsen.