Mens Bergen kommune har tydelige begrensninger for hvor mye uteområder kan bygges inn, har Trondheim verken retningslinjer eller tilsyn for å påse at røykeloven følges av serveringssteder. På Solsiden har en rekke restauranter og utesteder bygget uteområder som får Astma- og allergiforbundet til å reagere.

– Vi er opptatt av at røykeloven skal opprettholdes. Når folk begynner å jukse med dette, er det alvorlig. Det sier Lisbeth Nygård, leder i Norges Astma- og Allergiforbunds (NAAF) Sør-Trøndelag Storlag. Hun varsler nå tiltak.

– Dette er en sak vi er nødt til å ta tak i. Det første vi må gjøre er å informere om at dette er et problem. Eneste alternativet jeg kan se er at de er nødt til å innføre røykeforbud på steder der det er tak og glassvegger.

Røykfullt

Gina Strøm, regionssekretær i NAAF Midt, var nylig på Solsiden.

– Vi satte oss ned på Søstrene Karlsen og jeg kjente med en gang at det lukta røyk, sier Strøm til Adresseavisen. Taket var lukket og røyken samlet seg. Flere av vinduene var åpnet, men dette hjalp lite. Strøm måtte til slutt forlate lokalet på grunn av ubehaget.

– Jeg er mer ømfintlig for tobakksrøyk enn mange andre, men astmatiker er jeg ikke, og jeg tror de ville reagert enda sterkere enn meg. I tillegg er det de ansatte, de kan jo ikke bare gå, sier Strøm.

Les også: – Kampen mot tobakk er ikke over

Ingen tilsyn

I en dom fra 2009 slås det fast at for å tillate røyking på uteserveringer må stedet ha «utlufting tilsvarende utendørs områder».

Tilsynsansvaret for å sikre at røykeloven følges er todelt. Kommunen har ansvar for å ivareta publikum og gjester, mens Arbeidstilsynet har ansvar for å ta vare på arbeidstakeres rett til et godt miljø på arbeidsplassen.

Bente Høier er sjefingeniør i Miljøenheten, som har det kommunale ansvaret i Trondheim.

– Vi har ikke fått noen klager på røykeloven de siste par årene, og vi driver ikke med oppsøkende tilsyn. Vi sjekker kun om vi får klager, sier Høier.

Hun sier det ikke finnes en klar grense for hva som defineres som utendørs.

– I andre byer har de satt mer konkrete krav, men det er det ikke i Trondheim. Her gjøres det en vurdering fra sak til sak.

Klare krav i Bergen

I Bergen er kravene mye klarere.

– Vi lagde disse kravene da røykeloven først kom, da vi opplevde at flere utesteder egentlig lagde innerom ute, sier Sonja Skotheim, leder i Helsevernenheten i Bergen kommune.

Blant kravene (se alle i faktaboks) finner vi blant annet: «Det skal være åpent på minst tre veggflater fra bordhøyde og opp til tak (til normal takhøyde på 2,4 meter)» og «dersom det ikke lar seg gjøre å redusere høyden på veggene må all form for markiser, tak eller overbygg fjernes permanent».

Les også: De fleste av oss vil forby tobakksalg til alle født etter år 2000

Ikke prioritert

Arbeidstilsynet har på sine hjemmesider skrevet en veiledning til arbeidsgivere om hva de forventer av utlufting når de kommer på tilsyn. Der står det blant annet at eventuelle levegger ikke skal være over gjestenes sittende skulderhøyde når det er tak eller markise over.

Stig Magnar Løvås er regiondirektør for Arbeidstilsynet Midt-Norge. I motsetning til kommunen bedriver de oppsøkende tilsyn, men Løvås sier brudd på røykeloven ikke er det de prioriterer høyest.

– Vi får ikke mange klager om brudd på røykeloven. Hvis det nå kommer flere meldinger, og det er klart at det er stort problem, må vi kanskje prioritere det høyere, sier Løvås.

Flere faktorer

Nina Kathrine Karlsen er daglig leder hos Søstrene Karlsen. Hun oppfordrer gjester som synes røyken er sjenerende om å si fra.

– Vi vet hvor de beste plassene er med tanke på utlufting. Vi tillater ikke røyking ved inngangen til restauranten, i tillegg har vi flere bord som er røykfrie under matserveringen, sier Karlsen.

Hun sier det er flere faktorer som spiller inn på hvor mye røyk som samler seg i lokalet.

– Fra klokka elleve, når kjøkkenet stenger, er det flere som tar seg en røyk. I tillegg tror jeg det er veldig avhengig av vinden. På dager med mye vind blir det god lufting, mens når det er vindstille så samler det seg mer røyk.

Les også: Ortopedene ønsker røykfrie pasienter

– Nok lufting

NordØst er naboen til Søstrene Karlsen, og har lignende fasiliteter rundt uteserveringen. Daglig leder Lars Erik Vesterdahl mener de har tilstrekkelig lufting rundt lokalet.

– Jeg mener absolutt vi har nok lufting til å være innenfor røykeloven, sier Vesterdahl, og legger til at de ikke tillater røyking ved inngangen til restauranten.

Han sier NordØst ikke har opplevd å få klager fra kunder.

– Jeg tror at hvis noen opplever det som sjenerende at noen på nabobordet røyker, så sier de fra og røykerne flytter seg eller stumper røyken.

Utestedet Fire Fine har vegger og tak rundt uteområdet sitt. Der tillates røyking frem til klokken 23. Daglig leder Jan Tore Fladvad har ingen kommentar utover at de følger røykeloven. Daglig leder ved restauranten Nyfiken, Axel Holand, mener de lufter tilstrekkelig til å være på rett side av røykeloven.

– Dette er ikke et noe vi har tenkt mye over, men dersom det viser seg å være et problem vil vi vurdere røykfrie soner, sier Holand.

Nina Kathrine Karlsen tror vinden kan spille en stor rolle for hvor mye røyk som samler seg inne på Søstrene Karlsen. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Daglig leder ved Nyfiken, Axel Holand, mener de lufter nok, men er villig til å innføre røykfrie soner om nødvendig. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Fire Fine har vegger og tak rundt uteområdet sitt, men tillater røyking frem til klokken 11. Daglig leder Jan Tore Fladvad har ingen kommentar utover at de følger røykeloven. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
NordØst har høye vegger og tak rundt uteserveringen. Daglig leder Lars Erik Vesterdahl mener de lufter godt nok til å være på rett siden av røykeloven. Foto: Helge Voll Hustad