Adresseavisen har stilt fem USA-eksperter tre spørsmål.

1. Hva karakteriserer presidentvalgkampen?

2. Hvem vinner?

3. Hvordan vil det gå etter valget?

Ole O. Moen,

Ole O. Moen

tidligere professor ved Universitetet i Oslo

1 Valgkampen har ikke vært uvanlig, den har vært abnorm i stil og måten å oppføre seg på. Mangelen på vanlig høflighet har vært utrolig. Det sier litt når Obama som sittende president går til angrep på motpartens kandidat, det er høyst uvanlig.

2 Hillary vinner, mitt tips er 329 valgmenn for Hillary og 209 for Trump. Fremmøteprosenten er veldig viktig for Hillary, hun sliter med å få afroamerikanerne til å engasjere seg.

3 Trump har sagt at han vil godta resultet - hvis han vinner. Så spørs det om Hillary blir siktet. Jeg tror ikke noe på det. Det er viktig for demokratene å vinne Senatet for å få utrettet noe. I det republikanske partiet er det borgerkrig. Kommer Trump og hans folk til å danne et nytt parti, eller blir de lei og går hjem?

Jennifer Leigh Bailey Foto: Vegard Eggen

Jennifer Leigh Bailey,

professor ved institutt for statsvitenskap og sosiologi, NTNU

1 Valgkampen har vært uvanlig stygg. Jeg er ikke overrasket over hvor splittet USA er. Det er Trump som er overraskelsen. FBI har også overrasket. Det kommer alltid en october surprise, men FBI er et statlig organ som har høy troverdighet i majoriteten av folket. At Hillary blir etterforsket er ikke overraskende, jeg er mer forundret over at ikke Trump blir mer gransket med sin karriere innen boligmarkedet i New York, som ikke er det mest ryddige.

2 Jeg tror Hillary vil vinne. Mye det er blitt mye tettere enn jeg trodde. Det er ikke umulig at Trump blir president.

3 Uansett blir det vanskelige tider. Landet er dypt splittet. Folk fra høyresiden hater Hillary, og på venstresiden tåler ikke folk synet av Trump. Kongressen vil helt sikkert sette i gang granskninger av Hillary, derfor er det viktig for demokratene å vinne Senatet for å hindre at det reises riksrett.

Espen Moe

Espen Moe,

professor ved institutt for

statsvitenskap og sosiologi, NTNU

1 Dette har vært den særeste valgkampen, i alle fall siden krigen. Det merkelige er at de to kandidatene vinner når de får valgkampen til å handle om den andre. Hver gang Hillary og Trump er sammen, vinner Hillary. Når Trump får rope og skrike alene, tar han innpå. Den største overraskelsen har vært at FBI ble så involvert. Valgkampen har handlet forbausende lite om politikk og mye om sexskandaler, eposter og slagord.

2 Dette er blitt jevnere enn jeg trodde, men jeg regner fremdeles med at Hillary vinner.

3 Hvis Trump vinner, vil demokratene blokkere ham på alle bauer og kanter. Forbitrelsen er så stor. Hillary har erfaring med å jobbe på tvers, og kan lykkes bedre med det enn Obama har. Det paradoksale er at Trump i det meste av sitt liv har vært mer demo-krat enn republikaner, for eksempel i spørsmål om handel, utenrikspolitikk og helse, mens Hillary nok vil føre en utenrikspolitikk som ligger til høyre for Trump.

Hilde Restad

Hilde Restad,

ph.d. ved Bjørknes Høyskole

1 For første gang i amerikanske historie har et av hovedpartiene hatt en kvinnelig kandidat. Hun møter en kvinnefiendtlig motkandidat. Overraskelsen er at så mange velgere støtter en kandidat som sier rasistiske og kvinnefiendtlige ting. Hele tiden.

2 Det er blitt betydelig jevnere i meningsmålingene den siste uka, men Clinton har ledet hele veien, så vi må anta at hun går av med seieren.

3 Dersom Clinton vinner, går det helt fint. Men det blir vanskelig å få republikanerne i Kongressen til å samarbeide om noe som helst.

Dersom Trump vinner, er det umulig å si. Han er ustabil og selvmotsigende.

Torbjørn Knutsen

Torbjørn Knutsen,

professor ved institutt for statsvitenskap og sosiologi, NTNU

1 Valgkampen har vært spesielt skitten og personfokusert. Det rare er at begge kandidatene er veldig upopulære. Det har dukket opp nye underlige aktører, Russland og Wikileaks, som begge har forsøkt å svekke Clinton. At FBI har engasjert seg for å svekke henne har heller ikke historiske paralleller.

2 De fleste solemerker peker mot Clinton, Men «she has got a run for the money», hun kan ikke slakke ned. Avstanden minsker.

3 Valgkampen har vist at USA er splittet. Trump er ikke spesielt interessant som kandidat, men har klart å mobilisere de misfornøyde strømningene, som er ganske strie. Oppslutningen er et symptom på at noe er faretruende endret. Store deler av middelklassen har stagnert, og det har oppstått katastrofalt store forskjeller i samfunnet. Større enn vi kan ane. Store deler av befolkningen er desillusjonert og føler at de ikke har innflytelse gjennom demokratiske kanaler.