Den monumentale granittbygningen, tegnet av arkitekt Karl Norum, er ikke utgått på dato.

Bygningen har vært gjenstand for omfattende oppussing, og deler av bygget er fredet.

Men i oktober 2017 går den 15 år lange leiekontrakten med Entra Eiendom ut. Ifølge lov om offentlige anskaffelser er alle offentlige etater pliktig til å legge ut alle anskaffelser på anbud, også husleiekontrakter.

En gang i tiden eide Tollvesenet sine bygninger, men Tollboden på Brattøra ble for mange år siden overtatt av det statlig eiendomsselskapet Entra. I flere år har deler av Tollboden vært utleid til andre etater.

Varer til fortolling

Tollboden ble bygd på et utfylt område. Før videre utfylling gikk sjøen neste helt inntil Tollboden. Det gjorde det lett å ta inn varer til fortolling fra sjøsiden. Den gangen skulle varer importert fra utlandet inn og fortolles, før de ble sendt videre. Derfor ble Tollboden bygd såpass stor.

Regiondirektør Åse Berge i Tollregion Midt-Norge leder en etat med 140 ansatte, som strekker seg fra Vauldalen i nærheten av Røros i sør til Bjørnefjell ved Narvik i nord. Hun forteller at tollvesenet må ha plass til minimum 40 kontorplasser i bygget de skal leie.

På bakgrunn av en annonse i Adresseavisen torsdag, meldte flere i løpet av få timer at de hadde lokaler å tilby. Tollvesenet regnes som en sikker leietaker.

Føler tilhørighet

- Blir det trist eventuelt å måtte flytte ut fra Tollboden på Brattøra?

- Jeg må svare generelt; det er ikke artig å skulle flytte ut etter å ha vært der siden 1910. Det var det sikkert heller ikke for Posten som flyttet fra Posthuset i Dronningens gate, for øvrig tegnet av samme arkitekt, Karl Norum. Også i Tollboden sitter historien i veggene, det er flott bygg, sier regiondirektør Åse Berge.

Tollvesenet er ikke bundet til å ha sin regionadministrasjon i Trondheim. Ifølge annonsen er man åpen for å leie lokaler på strekningen Brattøra - Stjørdal.

Får kort frist

Eiendomsforvalter Nicholas Tvinde i Tolldirektoratet sier det tas sikte på at interesserte utleiere kan presentere sine lokaler for tollvesenet allerede i neste uke. Tollvesenet søker moderne lokaler, tilknyttet god offentlig kommunikasjon. Lokalet må ha mulighet for å innrede inntil 40 kontorplasser med møterom og arkiv og arealer til kontrollformål.

- Vil dere benytte muligheten til å få mer moderne lokaler enn de som tilbys på Brattøra?

- Det er ikke sagt at vi skal flytte. Hvis Entra Eiendom tilbyr en ny husleiekontrakt vi kan akseptere, kan kontrakten bli forlenget, sier Tvinde.

Monumental fasade

Tollboden er oppført i grovhugget, mørk granitt. Det store u-formede anlegget består av en høy kontorfløy med monumental fasade mot øst og et stort vinkelformet tollager i vestre del. Vinduer og dører har ifølge boken «Hus med hedersmerke - historiske bygninger i Trondheim» jugendpreg, og fasaden har tidstypisk ornamentering med masker og dyremotiver.

Hovedbygningen har i årenes løp gjennomgått betydelig modernisering innvendig, men med den store hallen innenfor hovedinngangen er langt på vei intakt.

Utløper: I oktober 2017 går leiekontrakten som Tollregion Midt-Norge har med Entra Eiendom ut. Flere interessenter ønsker å leie ut lokaler til tollvesenet. Foto: Ivar Mølsknes, Adresseavisen