Hils på Edvard. Født av Iselin Nilsen klokka 13.55 lørdag 28. oktober.

Nå ligger han sovende i mammas fang, men snart skal «verdens fineste gutt» ut på sin første trilletur for å ta buss nummer 7 fra barselhotellet til blokkleiligheten på Romolslia. («Busstoppet er rett utenfor blokka, så det passer perfekt»).

Der venter et nyoppusset rom med egen seng og leker. Nå skal han ikke ligge alene på det rommet med det aller første, men om noen måneder er det ingen vei utenom. Og når han først har kommet seg inn på eget rom, vil mamma Iselin og pappa Klas tenke at det jammen ikke er lenge til Edvard skal i barnehage.

For det skal han, og det får han.

Sover søtt. Foreløpig er søvn, mat og kjærlighet det viktigste for Edvard.

Utvidet opptak

I januar ble det nemlig vedtatt at garantien for barnehageplass utvides med to måneder (fra 31.august), slik at barn født i september og oktober er garantert plass i hovedopptaket.

Det var ikke de nybakte foreldrene klar over før Adresseavisen kom på barselbesøk.

- Det har vi ikke tenkt på faktisk, men det er betryggende å vite at vi har garantien. Så får vi håpe det blir plass i nærheten da, sier pappa Klas Sundelin (37).

Edvard har rett til å starte i barnehage den måneden han fyller ett år, men kan starte allerede 1. august.

- Men om det skjer i august, oktober eller senere har vi ikke snakket om. Hva er egentlig vanlig? Men han skal i barnehage, for det er masse sosiale fordeler med det, sier Sundelin.

Og fortsetter:

- Jo kjappere man får barnehageplass, jo raskere kommer man ut i jobb, får betalt skatt og bidrar til samfunnet igjen. Hvis det er et ønske da. Men dette har vi egentlig ikke snakket noe særlig om, sier Sundelin, som til daglig jobber som regionssekretær i Human-Etisk Forbund i Midt-Norge.

På vei hjem. Etter tre dager på føden og barselhotellet reiser Klas Sundelin og Iselin Nilsen hjem. De fikk sønnen Edvard forrige lørdag, og dermed er han garantert en barnehageplass neste år.

HER KAN DU LESE FLERE FAMILIELIVSAKER

- Ikke planlegg

Begge to kjenner til flere som har planlagt fødsel etter barnehageopptak, og forteller om stresset noen av deres venner har følt på for å rekke den magiske datoen.

- Hva tenker dere om det?

- Det er egentlig litt trist at foreldre planlegger etter barnehageopptaket. Hvorfor kan man ikke bare la det skje når det skjer. Ta gleden som den er, og ikke planlegge ett år frem i tid, sier Nilsen.

Per i dag har hun ingen jobb å gå til, og er dermed ikke i akutt nød for barnehageplass. Nå er Edvard uansett sikret, og slipper det flere må ty til uten barnehageplass.

- Jeg ser jo at det er tungvint uten barnehageplass, og dermed gjøre seg avhengig av andre hvis man må jobbe selv. For vår del måtte vi i verste fall ha fått min mor til å bo her, sier Nilsen, opprinnelig fra Lofoten.

Nye regler i Trondheim: Nå skal alle barnehager feriestenge i to uker

50 flere sommerfødsler

Unn Elin Dahlberg er avdelingssjef ved fødeavdelingen på St. Olavs Hospital. De siste årene har hun merket ekstra pågang med fødsler på sommeren uten at hun vil legge skylda på barnehageopptaket alene.

Unn Elin Dahlberg, avdelingssjef ved fødevavdelingen på St. Olavs Hospital

- Vi har rundt 350 fødsler i snitt per måned, men i sommermånedene juni, juli og august er det rundt 400 fødsler. Det er en utfordring med tanke på ferieavviklingen, men vi er ikke spesielt opptatt av om det handler om barnehageopptak eller ei, sier hun.

Flere barnehageopptak gir sjokkregning

Opptak året rundt

De aller fleste av de nyfødte havner på barselhotellet på andre siden av gata. Der står 15 barselrom tilgjengelig, men på sommeren tas tre ekstra rom i bruk.

- Vi skulle gjerne sett at fødslene ble spredt utover året, sier Eva Helene Iversen, seksjonsleder ved barselhotellet.

- Burde det vært barnehageopptak året rundt?

- Ja, det hadde vært det beste for å se om det har noen effekt. Jeg forstår foreldre som tenker på barnehageplass med tanke på for eksempel økonomi, sier Iversen.

Reise hjem tidligere

Med sin svenske aksent sier hun «Hei og velkommen» og «ha det bra og lykke til» flere ganger i døgnet til nybakte foreldre.

Og når trykket er som verst, som på sommeren, hender det at foreldre blir spurt om å reise hjem tidligere enn de tre dagene man til vanlig har på barselavdelingen.

- Det hender at vi ikke har nok hender og ikke nok plass. Men med en god plan og ikke minst god oppfølging for barn og foreldre når de kommer hjem, ordner det seg, sier hun.

Seksjonsleder ved barselhotellet ved St.Olavs Hospital, Eva Helene Iversen

Medieskapt

Ifølge oppvekstkontoret var det cirka 300 barn, født i september og oktober i fjor, som søkte til hovedopptaket i år, og fikk plass.

Tallene neste år er ikke klare.

- Men det blir ingen store endringer. Fødselstallene er ganske stabile, sier spesialkonsulent Helle Rastad Pedersen.

- Merker dere at foreldre planlegger fødsel med tanke på barnehageopptak?

- Vi får noen henvendelser rundt dette, men historisk sett er det lite endring i tallene. Sommerfødsler var det flere av også før rettigheten kom på plass for noen år tilbake. Jeg tror oppmerksomheten rundt dette er medieskapt, mener hun.

78 barn uten plass

- Er det plass til alle de nye barna som har rett til plass?

- Ja. I tillegg vil det være kapasitet også til noen barn som ikke har rettighet. Men budsjettet sier stopp. Likevel har vi tatt inn 178 barn, født etter 31. oktober og tidlig i år, som har fått plass. Så det er ganske gode muligheter for plass i Trondheim selv om du ikke har rett på plass, sier hun.

Per 31. oktober var det 78 barn som er født i perioden mellom 01.11.15-31.12.15 som ønsker barnehageplass i Trondheim nå, men som ikke har fått.

Spesialkonsulent Helle Rastad Pedersen ved oppvekstkontoret i Trondheim.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.