Jan Guldahl beskyldte i helgen Trondheim Frp for å være «styrt av en gjeng unge liberalister som ikke ønsker nytt blod inn i styret». Søndag kveld oppsummerte han helgen med å fortelle Adresseavisen at han «er ferdig med partiet» etter at han ikke lykkes med å bli leder i lokallaget.

LES OGSÅ: Jan Guldahl melder seg ut av Frp

Kommer til å angre

Nå håper nestor og nestleder i Frp Per Sandberg at konfliktene i lokallaget i Norges tredje største by raskt skal legge seg.

- Jeg kjenner jo Jan godt. Han er en herlig, men også en svært engasjert fyr. Jeg er sikker på at han kommer til å angre seg i dag eller i morgen, sier Sandberg.

Sandberg vil ikke kommentere påstandene fra Guldahl om det ble trikset med dagsorden for å hindre at han skulle vinne frem i valget av ny lokallagsleder i Trondheim.

- Jeg var jo ikke der, så det er vanskelig for meg å gå inn i, sier Sandberg.

Opprørsparti

I Oslo jobbes det for å etablere et alternativ på utsiden av Frp, tuftet på blant annet innvandrermotstand og klimaskepsis.

Mandag formiddag fastslo Carl I. Hagen at Frp må forberede seg på at det kommer et nytt opprørsparti i Norge, fordi hans eget Frp er blitt et etablert parti som ikke lenger tør fronte ubehagelige saker.

I sin kritikk av stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad og «resten liberalerne av Trondheim Frp», påpekte Guldahl nettopp at Frp vinner valg på justispolitikk, samferdselspolitikk og en strengere asyl- og innvandringspolitikk.

Sandberg vil heller ikke gå inn i denne kritikken, men legger ikke skjul på at han synes takhøyden i Trondheim Frp bør løftes for gi rom for Guldahl og hans politiske ståsted.

- Frp trenger Guldahl og Guldahl trenger Frp. Jeg synes så absolutt man burde funnet en plass til Guldahl i styret, sier Sandberg.

Vanvittig

Under lørdagens årsmøte i Trondheim Frp stilte altså nestleder Mats Ramo som kandidat til ledervervet. Øyelege Jan Guldahl, godt kjent for sitt innvandringskritiske syn, stilte som motkandidat.

Guldahl fikk 21 stemmer, mens Ramo vant med 24 stemmer. Guldahl reagerer på det han mener er taktikkeri fra den lokale partiledelsen, og mener det ble drevet mobilisering for ikke å ha ham som leder. Blant annet ble valget utsatt, noe Guldahl mener var bevisst uthaling av tid.

Stortingsrepresentant for Frp, Sivert Bjørnstad reagerer sterkt på at Guldahl kaller dette mobiliseringskamp.

- Det er vanvittig at han kaller dette en mobiliseringskamp. Det var fire personer som kom sent, og alle hadde meldt fra. Deriblant olje, – og energiminister Tord Lien og Maria Alseth (gjenvalgt studieleder i styret). Er det noen som hadde mobilisert på forhånd, og fikk inn masse folk så var det Guldahl. Jeg har vært på de siste 11 årsmøtene, men aldri sett så mange folk som jeg aldri har sett før, sier Bjørnstad.

Som er helt sikker på at disse var der av én grunn: nemlig for å stemme frem Guldahl som styreleder.

Bjørnstad som satt i valgkomiteen, sier han foreslo overfor komiteen Guldahl som styremedlem. Men ifølge Bjørnstad ville Guldahl kun sitte i styret hvis han ble foreslått som leder. Et slikt ultimatum kunne ikke valgkomiteen gå med på.

- Hva tenker du om at Guldahl nå slutter i FrP?

- Det er trist og synd at det blir slik. Jeg tar det til etterretning, men det er hans valg. Men når du lever i en verden med kun absolutter, og enten eller hele veien, er det en naturlig konsekvens, sier Bjørnstad.

- Er det plass til Guldahl i Trondheim FrP?

- Ja, det har definitivt vært rom for Guldahl i FrP. Men når han nå har satt seg selv foran både partiet og politikken, så syns jeg det er en grei løsning at nå melder seg ut. FrP er åpent for alle som deler partiets syn og som ønsker å fremme og jobbe for disse. Der er ikke Guldahl lengre, og det er hans valg.

Ønsker Guldahl

Partiet Demokratene i Norge sier til Adresseavisen at deres dør står åpen for Jan Guldahl. Fylkesleder Kristian Kahrs sier til Adresseavisen at Guldahl, som er kjent for sitt innvandrerkritiske syn, ville funnet seg godt til rette hos dem.

Jan Guldahl avviser at han er på vei inn i et nytt parti etter Frp-exiten, og setter pris på støtten han får av Per Sandberg.

- Jeg har registrert at Demokratene har prøvd å kontakte meg, men jeg kan si at jeg ikke er på vei inn i et nytt parti. Min politiske tid er over med dette. Jeg meldte meg inn i Frp 14 dager før siste stortingsvalg, og mener Frp burde fokusert mye mer på innvandringskritikk. Men partiet er i ferd med å bli tatt over liberalister som ikke vil fokusere denne saken. Jeg er enig med Carl I. Hagen når han sier at det kan komme et nytt opprørsparti som vil være mye mer skarpe i innvandringssaker.

- Frp tør ikke lenger være skarpe på dette, i dag kan man jo like gjerne stemme Senterpartiet dersom man vil ha en restriktiv innvandringspolitikk, sier Jan Guldahl.

Han tror kampen om ledervervet i Trondheim egentlig handler om å sikre at stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad blir nominert på førsteplassen på stortingslista.

- Hadde jeg blitt leder så vet de unge liberalistene at vi ville stemt for en annen toppkandidat. Det er derfor de har kjørt dette løpet på årsmøtet.

- Det var ikke aktuelt for deg å bli styremedlem da, bare leder som var akseptabelt?

- Ja, som leder ville jeg kunne sørget for at Trondheim Frp fokuserte på innvandrings- og asylsaken som sin viktigste sak. Hadde jeg blitt styremedlem ville de unge liberalistene satt meg i en krok, og der ville jeg ikke oppnådd noe som helst, sier Jan Guldahl.

Jan Guldahl sier han nå er ferdig med partipolitikken, og kommer ikke til å takke ja til et tilbud fra Demokratene i Norge om å bli medlem der etter utmeldelsen av Frp i helga. Foto: Rune Petter Ness