Rektoren har ennå ikke oversikt over hvilke konsekvenser innreiserestriksjonene får for akademikere ved NTNU.

Han reagerer sterkt på de nye reglene som rammer flyktninger og statsborgere fra syv utpekte land.

- Dessverre er jeg ikke overrasket. Tiltaket er generaliserende, uhensiktsmessig og håpløst. Vi som er privilegerte skal hjelpe folk i nød. Dette er det motsatte. Jeg er glad for at norske politikere fra ulike partier sier fra at dette er feilslått.

Farlig holdning

Bovim er ikke bare opptatt at innreiserestriksjonene og konsekvensene for bevegelsesfriheten til forskere og studenter. Han mener Trumps politikk kan få langt mer vidtrekkende følger.

- Presidentens politikk er et alvorlig tilbakeslag for en åpen og god demokratisk debatt. Vi ser at han peker ut hvilke medier som skal høres på og hvilke som, ifølge ham, farer med løgn. Jeg er redd dette er en holdning som også kan komme til å gjelde det akademiske miljøet. De som sier det presidenten ønsker å høre, vil bli lyttet til. Da blir det vanskelig for forskere som har upopulære budskap og gjør kontroversielle funn.

- Si fra nå

NTNU-rektoren er ikke tilhenger av en vente-og-se politikk.

- Trump har brukt den første tiden til å innfri valgløfter på løpende bånd. Det er ingen grunn til å tro at han ikke vil fortsette med det. Derfor må vi være djerve og si fra klart allerede nå. Heldigvis ser jeg at en del dommere går ut mot de nye restriksjonene. Jeg har tillit til at det amerikanske demokratiet er så sterkt at det ikke kan ødelegges av en person. Vi må håpe at tiltakene ikke kan gjennomføres, og at vi unngår en smitteeffekt. Jeg er bekymret for at noen i Europa også vil ta opp tråden.