Bystyrerepresentantene Elin Marie Andreassen, Morten Ellefsen, Sivert Bjørnstad og Maria Alseth, alle fra Frp, sender vedtaket til såkalt lovlighetskontroll hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Måler er å få kjent vedtaket ulovlig.

Kommunale eller ideelle

Det var på siste møte i Bystyret i Trondheim at et solid flertall i bystyret vedtok et såkalt verbalt forslag inn i budsjettet for 2017. Der heter det at bystyret ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen, eller ideelle aktører. Bystyret ber rådmannen følge opp dette så langt som mulig bl.a. gjennom reguleringsplaner. Forslaget ble kraftig kritisert fra opposisjonen, ledet an av Høyres og Frps medlemmer i bystyret. Men i og med at de fire Frperne nå krever lovlighetskontroll av vedtaket så betyr det at saken må opp til ny behandling på neste bystyremøte, før saken sendes Fylkesmannen for kontroll.

- Vi mener dette forslaget er et brudd på lov om barnehager som ikke åpner for å skille mellom private barnehager. Dette er ren ideologi fra flertallets side. Det pågår en lignende prosess i Oslo kommune, og der har kommuneadvokaten vurdert saken. I den vurderingen slås det fast at det med «nokså stor sannsynlighet ikke er adgang til å stille krav om utbytteforbud«, og at det «trolig heller ikke er adgang til å etablere en praksis hvor kommunen avslår søknader om tilskudd fra kommersielle barnehageeiere med den begrunnelse at disse trolig vil ta ut utbytte», sier Sivert Bjørnstad.

LES OGSÅ (LEDER): Merkelig angst for private barnehager

Håper på Fylkesmannen

Han håper Fylkesmannen griper inn og kjenner vedtaket ugyldig.

- Skjer ikke det er jeg redd kommunen vil vikle seg inn i en rekke rettssaker i de neste 10 årene. Skal vi ansette kommunale byråkrater som går inn og vurderer hva private barnehager bruker utbyttet sitt til? undrer Bjørnstad seg.

Fra bystyrets talerstol ble det fra Ap og de samarbeidende partiene gjort et poeng av at man fortsatt ønsker private barnehager drevet av ideelle i Trondheim, men det er de kommersielle som tar ut utbytte og tjener penger på barnehagene, man ikke ønsker å legge til rette for. Sivert Bjørnstad mener dette er et umulig skille.

- Det er fullt ut lovlig etter norsk lov å drive såkalte kommersielle barnehager og det foreligger ingen lov som forbyr noen å ta ut utbytte (tjene penger) på dette. Dersom Trondheim kommune skal skille mellom ulike private barnehager som skal få etablere seg må de etablere et enormt byråkrati for å sjekke hva eierne bruker overskuddet sitt på. Det er jo helt vanvittig. Skal de ikke lenger være lov for Studentsamskipnaden å drive barnehager? Det er ingen ideell organisasjon. Hva med familiebarnehager? Det blir umulig, og mest trolig ulovlig, å skape et slikt skille mellom ulike private barnehager, sier Sivert Bjørnstad.

Takk for hjelpen

Frp reagerer også på at bystyrets flertall med vedtaket slår hånda av de private barnehagene som har bidratt til at Trondheim kommune var den første av landets store kommuner som oppnådde full barnehagedekning.

- Det hadde aldri vært mulig uten de private barnehagene. I dag går over 40 prosent av alle barnehagebarn i private barnehager. Barnehagesatsingen ville aldri latt seg gjennomføre uten de private barnehagene. Dersom politikerne som har sørget for dette satt med opplysninger om at barna har det dårligere i private barnehager enn i de offentlige, så hadde jeg forstått dette litt mer. Men det er jo helt motsatt. Alle undersøkelser viser at de private barnehagene gir et tilbud som foreldrene er mer fornøyd med, sammenlignet med de offentlige, sier Bjørnstad.

Frp i Trondheim undrer seg over hvorfor Arbeiderpartiet nå, etter vel 13 år ved makta, går inn for et slikt forslag.

- Dette er en frimodig tolkning av barnehageloven og det er merkelig at disse barnehagene de nå vil til livs aldri før har representert et problem for Ap. Forslaget kom opprinnelig fra Rødt, og det virker som om Ap nå tar en kraftig dreining mot venstre, sier Sivert Bjørnstad.