Nidaros-biskop Tor Singsaas og domprost i Nidaros, Ragnhild Jepsen sa seg denne uken enig med tidligere biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, som har oppfordrer kirken og andre til å bryte norsk lov ved å ansette lengeværende asylsøkere som har fått avslag på sine søknader, såkalte papirløse.

–Vi kan ikke lage en Trump-mur mot Norge, med et tett vern mot oss. Av og til går de etiske og moralske vurderingene foran loven, og det er nettopp slik jeg oppfatter initiativet til Tor B. Jørgensen, uttalte biskop Tor Singsaas til Adresseavisen.

- Har ikke satt seg inn i saken

–Én ting er at tidligere biskop og asylaktivist Jørgensen mener man bør bryte norsk lov. At biskopen av Nidaros tar til ordet for lovbrudd er rett og slett oppsiktsvekkende. Nok en gang viser kirken seg som en politisk aktør på innvandringsfeltet. Når man i tillegg kaster seg på Trump- bølgen og sier at dette er en «Trump-mur» tyder det på at man ikke har satt seg inn i saken, sier Listhaug.

Adresseavisen 16. februar.

–Biskopen mener det vil være en ansvarlig handling å ansette papirløse, hva sier du til det?

–Det er fullstendig uakseptabelt at Den norske kirke mener det er ansvarlig å bryte norsk lov. Det er tusenvis av personer i Norge som har lovlig opphold, og som har arbeidstillatelse, som sliter med å få seg jobb. Det er med andre ord rom for et stort engasjement fra kirken på dette området uten at de behøver å bryte loven. De som ikke har lovlig opphold i Norge skal sendes ut, sier Listhaug til Adresseavisen.

Vil ansette papirløse

Bakgrunnen for diskusjonen er utspillet fra tidligere biskop Jørgensen og forretningsmannen Arne Viste. De har signalisert at de ønsker å tvinge frem en rettssak mot staten om den grunnlovsgitte retten ethvert arbeidsdyktig menneske har til å tjene til livets opphold ved arbeid eller næring. Listhaug viser til at det er en prioritert oppgave for politiet å avdekke og forfølge lovbrudd der bedrifter eller organisasjoner bruker ulovlig arbeidskraft. På spørsmål om det ikke kan være mulig å få til en alternativ løsning der ureturnerbare asylsøkere får lov til å tjene til livets opphold mens de likevel oppholder seg i landet, er innvandringsministeren helt avvisende.

Adresseavisen 15. februar.

Bør reise fra landet

–Dette er personer som oppholder seg ulovlig i Norge og nekter å returnere. De skal ikke belønnes med jobb. Det som er formålstjenlig er å gi muligheter til alle de innvandrerne med lovlig opphold som søker og søker etter jobb, men ikke får det. Biskopen er ikke opptatt av det fordi det er ikke en politisk sak. Kirken fortsetter å være en politisk aktør i asyldebatten.

LES KOMMENTAREN: Innvandrerne som ikke finnes

–Det er vel en viss fare at papirløse utnyttes som ulovlig billig arbeidskraft, og må godta svært dårlige forhold. Hva tenker du om dette?

–Vi kan ikke godta at folk som enten begår kriminalitet eller får avslag trenerer utsendelse og premieres med jobb selv om de ikke har arbeidstillatelse i Norge. Da blir Norge attraktiv for økonomiske migranter og personer som ikke har behov for og krav på beskyttelse. Alternativet er at de reiser hjem fordi de oppholder seg i Norge ulovlig, sier Listhaug.