Oppdal og Røros har i mange tiår vært de to suverent største hyttekommunene nord for Dovrefjell, og har fortsatt veksten de siste ti årene.

Oppdal er registrert med 3513 fritidsboliger, mens Røros har 3306. Oppdal har dratt ifra Røros de siste årene – og mye tyder på at Oppdal vil dra fra ytterligere. Fjellbygda opplever nå i alle fall en utbygging som bygda knapt har sett maken til.

Rennebu er på 5. plass, men vil med dagens utbyggingstempo passere Midtre Gauldal og Levanger på «hyttetoppen» i Midt-Norge. Fra 2007 til 2017 er det blitt bygd i underkant av 400 nye hytter i Rennebu.

Oppdal holder sin plass som den 14. største hyttekommunen i Norge og som nummer elleve blant fjellkommunene. Det ble ferdigstilt rundt 80 nye hytter i Oppdal i 2017, som er en dobling etter et par år med lavere aktivitet. Ved inngangen til Gjevilvassdalen bygger Saltdalshytta nå en ny hytte i uka.

Høy vekst på Frøya og i Åfjord

- Oppdal når heller ikke i år opp til målet om 118 nye fritidsboliger per år i tråd med Masterplanen. Men det er svært mye som er igangsatt, så jeg tror at Oppdal vil nå målet neste år, sier Klaas van Ommeren (bildet)

Klaas van Ommeren

, tallknuser og mangeårig rådgiver i reiselivsnæringen. Han synes Frøya og Åfjord har hatt en imponerende utvikling.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret er enig:

- Kysten langs hele Norge er attraktiv, så det er ikke overraskende at flere kystkommuner i Midt-Norge har en stor vekst.

Bjørn-Erik Øye

- Røros er under pari, men Nerskogen i Rennebu kan være veldig stolte av det de leverer for tiden. Her har det vært stor vekst også det siste året, kommenterer Ommeren.

Rennebu har to flere fritidsboliger enn Røros i 2016 og er dermed blant de 15 kommunene med størst vekst i 2016.

- Svakere enn ventet

Blant kommunene som kan vise til størst vekst de siste fem årene er det en del nye hyttekommuner. Noen kommuner, ikke minst i Telemark, er veldig aktive. Grunneiersamarbeid med felles markedsføring har gitt stor uttelling mange steder.

- Men generelt er tallene en del svakere enn hva mediene har meldt om av hytteboom og «ville tilstander i fjellet» på landsbasis. Det kan være at svært mye er under bygging, men jeg tror at meglerne har vært flinke til å overdrive veksten i markedet. Det er i hvert fall ikke slik at dette er over nivået fra før 2008 som en del har meldt om, sier Ommeren.

Bjørn-Erik Øye (bildet) i Prognosesenteret understreker at det vil bli nye rekorder, og avviser at dette er meglerdrevet.

- I Oppdal er det 35 prosent vekst på igangsetting av fritidsboliger i Oppdal i 2016. Til sammen 12 262 kvadratmeter er igangsatt, men mange av disse blir først registrert i 2017. Det er et enormt tall. Med andre ord er Oppdal tilbake på sporet der de var før finanskrisen, mener Øye.

- Mye sunnere marked

Markedet for fjellhytter eksploderte i høst og det holder seg så langt i 2017.

- Det er god stemning i fjellhyttemarkedet inn i 2017. Tallene henger etter noe, så vi kan vente oss ganske store tall om ett år. Det er veldig mye på gang. Det interessante nå er at prisene på tomter har gått ned på landsbasis og prisveksten på selve fritidsboligene er moderat. Det er den store forskjellen på situasjonen nå og årene før finanskrisen. Det er et mye sunnere marked vi har nå enn vi hadde 2005-2007, sier Øye.